A tápanyagok szerepe

A tápanyagok többségét a növények a talajból veszik fel.

dr. Nagy László

A foszfor a növények számára nélkülözhetetlen, főleg a gyökér igényli. A foszforellátás meggyorsítja a növények fejlődését és érését. Lilás árnyalatú levelek a gyenge foszforszintet jelzik. A foszfor pótlása ősszel történjen. A kálium sokoldalú tápanyag. Azok a növények, amelyek szénhidrátot (cukrot) építenek a termésbe, azok káliumigényesek. A kálium a virág és termés tápanyaga. Hiánya következtében a levelek széle sárgul. A kálium ki-szórását ősszel végezzük. A kalcium (mész) a Vas megyei savanyú talajokon fő tápanyagnak minősül. A meszet tavasszal, vetés előtt juttatjuk ki. A magnézium a fotoszintézisben játszik fontos szerepet. A kén minden fehérjemolekulában megtalálható. A vas hiánya a levelek sárgulását okozza. Mangánra az enzimeknek és vitaminoknak van szükségük. A molibdén a fejlődés ütemét gyorsítja. A bórt a gyökérzöldségek igénylik. A cink hozzájárul a foszforforgalomhoz. A réz a klorofill tartósságát fokozza, a növényi sejtek oxidációs folyamataiban vesz részt.

A növényi tápanyagok pótlására egykomponensű és összetett műtrágyák, valamint nyomelemeket tartalmazó levéltrágyák állnak rendelkezésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!