A téli szünetben is fűteni kell az iskolákat

Van, ahol már korábban elkezdődött, de szerdára minden iskolában kitör a téli szünet. Vajon hogy oldható meg az üresen maradt épületek temperálása?

Tersztyánszky Krisztina

Szombathelyen, a Dési iskola harminc éves épületét a távhő fűti. A szeles tanítási napokon pár fokot emelni kellett a beállított hőmérsékleten, így Kiss Péter igazgató szerint decemberre biztosan magasabb számlát fognak fizetni. A téli szünet napjaira alacsonyabb hőfokú, temperáló és szakaszos  fűtést kértek, amit a karbantartók rendszeresen ellenőriznek.

Hatékonyabb fűtési rendszert mondhat magáénak a Zrínyi iskola. Mindkét épület egyedi gázfűtéssel rendelkezik. A főépületben kézzel állítható be a hőfok, míg a Rákóczi úton az új gázkazán automatikusan a külső hőmérséklethez igazítja  a fűtést. Gond csak akkor lehet, ha meghibásodik az elektromos vezérlés, ezért folyamatosan ellenőrzik a berendezéseket.  Nagy Attila igazgató elmondta: sokat spóroltak azzal,  hogy a gyerekek hétfőre és keddre már szabadnapot kaptak.

Bükön a Felsőbüki Nagy Pál iskola kazánja fűti a szomszédos intézményeket is, ezeket a téli szünetben leválasztják. Az iskola épületeiben csak pár irodát használnak, ott egyedi berendezéssel fűtenek. Pócza Csaba igazgató szerint a temperálást eddig csak elég jelentős gázfogyasztással tudták megoldani. Az épületeket azonban most felújították, s az új szigetelés miatt a falak olyan jól tartják a hőt, hogy talán egész szünet alatt be sem fog kapcsolni a külső hőmérséklethez igazodó automata.

Nem így van Jákon, a Jáki Nagy Márton Általános Iskolában, ahol ugyancsak időszerű már a nyílászárók cseréje. Az iskolát utoljára harminc éve korszerűsítették, a rosszul záró ablakok mellett a fagyos napokon már ezen a télen is nagyon sok gáz fogyott. Dobos Józsefné igazgató számít rá, hogy a szünidei temperáló fűtés költsége sem lesz kevés.

A Horváth Boldizsár kollégiumban is húznak az ablakok, s a fűtési rendszer is elavult. A gázkazánt a szünetre az időjárásnak megfelelően állítják be. A volt Péterfyben az ősszel a hálószobák ablakait műanyag nyílászárókra cserélték, azóta nem fáznak a diákok, és a differenciált szellőztetés is megoldható. A szünetre a hétvégihez hasonló minimális fűtés lesz csak az épületben.

A tapasztalatokból egyértelmű, hogy bizony van értelmük a hatékonyságot növelő korszerűsítéseknek. Mind a fűtést, mind a  szinten tartást gazdaságosabban tudják megoldani az olyan épületekben, ahol nem szelelnek az ablakok. Kár, hogy a pályázati források csak lassan csordogálnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!