A termelőknek együtt kell működniük a vadászatra jogosultakkal

Ne legyen vadkár, ha pedig van, ne kelljen évekig a bíróságon hadakozni: ez lenne a célja a mezőgazdasági termelőknek, akik immár egyesületbe tömörülve védik az érdekeiket.

Nagy Ildikó

Tavaly októberben bejegyezte a bíróság az Agrárgazdálkodók a vadkárok megelőzéséért  Vas megyei egyesületét. A 28 alapító taghoz többen csatlakoztak, így ma már 44 tagja van az egyesületnek. Ők összesen 17 ezer hektáron gazdálkodnak.

Horváth Mihály elnök szerint már e terület nagysága is érzékelteti az egyesület súlyát és fontosságát. A közelmúltban tartott fórum fő témája is a vadkár megelőzése volt.

Vad volt, van és lesz - e szavakkal kezdte előadását Nagy Imre címzetes egyetemi docens, aki igazságügyi szakértőként, erdőgazdálkodóként  és egykori vadgazdálkodóként a téma jó ismerője. Dr. Németh Péter ügyvéd a  vadkár peren kívül vagy peres eljárás során történő érvényesítéséről beszélt.

A legfontosabb, hogy a jelenlegi jogi szabályozás értelmében a vadászatra jogosult köteles megtéríteni a károsultnak a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a vaddisznó és a muflon által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, továbbá az őz, a mezei nyúl és a fácán által a szőlőben vagy gyümölcsösben, szántóföldön, erdősítésben, csemetekertben okozott kár öt százalékot meghaladó részét.

A vadászatra jogosultak kötelesek - amennyiben a vad életmódja ezt indokolja - annak elriasztásáról gondoskodni, károkozás közvetlen veszélye esetén az érintett föld használóját értesíteni, a vadászati jog gyakorlását úgy megszervezni, hogy az a föld használatával összefüggő gazdasági tevékenységgel összhangban legyen, szükség esetén vadkárelhárító vadászatot tartani.

A földhasználóknak is vannak kötelezettségei: kötelesek közreműködni a vadkár elhárításában, csökkentésében. Károsodás vagy károkozás közvetlen veszélye esetén értesíteniük kell a vadászatra jogosultat. A föld használói a vadászati hatóságnál kezdeményezhetik az állományszabályozó vadászat elrendelését.

A kárigényt a kár bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell közölniük a kárért felelős személlyel. Ha a közléstől számított 8 napon belül nem jön létre egyezség  és a károsult kárának megtérítését nem közvetlenül a bíróságtól kéri  a jegyzőtől nyolc napon belül írásban kérelmezheti az egyezség létrehozására irányuló kárbecslési eljárás lefolytatását.

HALADNI KELLENE A KORRAL

Az egyesület megalakulása óta  szorgalmazza egy egységes módszereken alapuló eljárásokat tartalmazó vadkárbecslő kézikönyv megalkotását. Szerintük ugyanis sok minden más is megérett az átalakításra, az újragondolásra. Furcsállják például, hogy a mai, technikailag fejlett világban  vita esetén nem fogadják el bizonyítékként a vadkárt szemléletesen bemutató légi felvételt, de ugyanígy a hozamtérképek által kidobott adatokat sem veszik figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!