A válság ellenére sem lankadt a bulikedv

Bár, pub vagy discó? Esetleg egy házibuli. A szombathelyi éjszaka rengeteg lehetőséget kínál a bulizni vágyóknak. Számba vettük ezeket a lehetőségeket, és belevetettük magunkat a szombat éjszakába.

Farkas Eszter

Wehoffer Sándor 26 éves. A legfontosabb neki az, hogy jó társasággal induljon bulizni. Szombat este is így tett. Egy kocsmában kezdett el bemelegíteni. Barátaival söröztek, s hogy mit tartogat még az éjszaka? Az csak hangulat és társaság kérdése. 
 
- Szerintem nagyon fontos, hogy az ember hét végén kieressze a hétköznapok során felgyülemlett feszültséget. Erre mi más lenne jobb mint egy sörözés a haverokkal, vagy egy jó kis buli. Először általában beülünk valahova, beszélgetünk iszogatunk, s ha a hangulat már elérte a megfelelő szintet, irány a dizsi. Táncolunk, nézegetünk. Volt persze olyan buli is amikor nem jutottunk tovább a kocsmánál. Nagyon emlékezetes éjszaka volt, karaokeztunk, zenét hallgattunk - meséli Wehoffer Sándor.

Szombat este tizenegy óra. Lázas készülődés. De hova menjünk? Szombathelyen akad néhány lehetőség, ami a bulihelyszíneket illeti. Először is nézzük csak végig hol melegítenek manapság mulatság előtt. Kocsma? Bár? Vagy esetleg egy pub? Házibuli?
 
Az "A" Club, vagy közismertebb nevén egyetemi klub szombat este is tele fiatalokkal. Darts, csocsó, zene és tánc. Így indul az este. 

- Az "A" Club nem kocsma, hanem közösségi tér. Nem csak hétvégén, hanem hétköznap is számos program, disco, szakestek, születésnapok helyszíne a klub. Vendégeink túlnyomó része egyetemi hallgató, de mindenféle foglalkozású és korú vendég betér hozzánk a 16 évestől az ötvenévesig - meséli Kocsis Attila, az üzlet vezetője.

Némi bemelegítés után irány következő helyszín, a Bánya Café. Hatalmas a buli, szól a zene, csinos, dekoratív hölgyek szürcsölgetik koktéljukat, néhány nő rosét kortyolgat a pultnál, s közben hatalmas kacajokra lehet figyelmes az ember.

- Erős alapozóhelynek tartjuk magunkat, ahol bármikor kialakulhat a bulihangulat. A vendégek kellemes zene mellett beszélgethetnek, vagy akár táncolhatnak is. Pénteken inkább a fiatalabb korosztály, szombaton pedig a 25 és 30 év közöttieké a Bánya. Igényes és kulturált a vendégkörünk, sok a feltűnően csinos, fiatal nő. Sokszor meg is kérdezik a férfiak, hogy előrehozott nőnapot tartunk-e? - ecseteli a látványt Poór Tamás, az üzlet vezetője.

Ennyi volt az alapozás, most már tényleg belevetjük magunkat az éjszakába. A Palace Cafe ideális helyszínnek tűnik. Hatalmas a tömeg, azért annyi hely mindenkinek jut, hogy kicsit táncoljon, de van, aki csak ücsörög, vagy a pultnál szürcsölgeti koktélját. 

- A mi vendégkörünk vegyes, 22 évestől talán a 35 évesekig bezárólag. Szombat esténként diszkóval várjuk a bulizni vágyókat. A zenei paletta színes: a régi slágerektől egészen a mai modern zenékig mindent játszuk - nyilatkozza portálunknak Kovács Norbert, a Palace Cafe üzletvezetője.

Tovább állunk, irány egy másik táncos hely, a Romkert Disco. Fél kettő körül járhat már az idő, a diszkó tele, főleg a felső szint, ahol szinte mozdulni sem lehet, ugyanis dj- párbaj zajlik a lemezjátszóknál. Lent meg szól a dallamosabb, táncolhatóbb zene.

Várkonyi Péter, a Romkert üzletvezetője körbekalauzol bennünket, s közben beszélgetünk  nem csak a Romkertről, de egy másik bulihelyszínről, a Bambuszról is. 

- Főleg a 18-35 éves korosztály látogatja a Romkertet. Nem csak szombatonként, de hétköznapokon is szórakozhatnak nálunk a fiatalok. A gazdasági válság hatására sem változott a bulikedv, úgyanúgy jönnek a vendégek, viszont kevesebbet fogyasztanak, mint a válság előtti időszakban. A Bambusz Club a fiatalabbak bulihelyszíne, 16 éves kortól léphetnek be a fiatalok péntekenként. Ennél a vendégkörnél még jobban érezhető a válság negatív hatása - emelte ki Várkonyi Péter, aki mindkét helyen üzletvezető.

De rohanunk tovább, vár a Country Club. Slágerzenék napjainkból, majd egy kis retro diszkó szól  ahogy a vendégek kívánják. Szintén nagy a tömeg, Bindics Norbert, az üzlet vezetője maga is kiszolgál, hiszen rengeteg a szomjas vendég.

- A Country Clubba a 20 és 40 év közöttiek járnak. Főleg a szombat esték zsúfoltak, a gazdasági válság előtt a péntek esték is hasonlóak voltak, de mióta beütött a krach, péntekenként kevesebben jönnek  érvel Bindics Norbert.
Fárasztó éjszaka volt, nem is fért bele minden szórakozóhely. Azért elnéztünk még a Woodstock Clubhoz, ahol szintén nagy a pörgés, az nemrégiben nyílt Cuba Cafe felé, ahol dallamos zenére táncikál néhány fiatal, a MAXX Live Music Clubba, ahol élőzene szól a harmincasoknak.

Zsúfoltak a szórakozóhelyek, a bár mondják, hogy a gazdasági válság érezhető, ez a hangulaton és a bulikedven nem volt látható egyáltalán.

Már csak egy feladatunk maradt: a lángosos és a hamburgeres felé venni az irányt, bekapni egy falatot, mert ez is hozzátartozik a partifeelinghez. Fáradtan állunk sorba az egyik lángososnál, s nézzük a józanodó embereket. Közben hallgatjuk, ahogyan némi maradék boogie-val a lábban, tejfölös, ketchapos szájjal beszélik meg az éjszaka történteket a partiarcok és mi is. Lassan hajnalodna már, ha nyár lenne. Most azonban tél van, és télen hosszúak az éjszakák. Szerencsére.

Tizennyolc alatt csak mértékkel 

Országonként más-más életkorhoz kötik az alkoholfogyasztás engedélyezését, de vannak országok, ahol egyáltalán nincs szabályozás. Egyes országokban csak az alkohol vásárlására vonatkozik a törvény.

Norvégiában a sör és bor 18 éves kortól, a tömény csak 20 éves kortól fogyasztható.

Magyarországon az alkoholvásárlás korhatára 18 év, az általános szabályozás mellett több helyen kiegészítő rendelkezéseket is hozhatnak

Címkék#buli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!