Adományok csángó gyermekeknek a máltaiak estjén

A máltaiak szombathelyi estjén a csángó gyerekek javára gyűltek adományok, hogy a hivatalos román nyelvű tanórák után hallhassanak magyar szót, tanulhassanak magyar dalokat.

Némethy Mária

A húsvét utáni első péntek este évek óta a máltaiaké Szombathelyen. A Megyei Művelődési Központ színháztermében ilyenkor állandóan telt házzal rendezi meg jótékonysági estjét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja. Ez az este mindig lélek felemelő és lélek melegítő. Ahogyan pénteken dr. Asbóth Mária, a máltaiak vezetője megfogalmazta: a lélek infúziója ez az est. Azért is, mert erről szól a műsor, s mert mindig a határon túl élő magyarok támogatásáért rendezik meg.

A csángó zenei kultúra követeként ismert Nyisztor Ilona népdalénekes számos, rangos rendezvény, fesztivál szereplője a 2006 őszére felépült pusztinai Magyar Házból hozta el két tanítványát Szombathelyre. Azért csak kettőt, mert ennyien tudtak eljönni az autóval, ugyanis februárban Budapesten, amíg a csángó bálon énekeltek, ellopták a mikrobuszukat.

Értük, a pusztinai csángó magyar gyermekekért szólt tehát az este, részükre gyűltek az adományok. Nyisztor Ilonáék után a gazdag, sokszínű műsoros est legkisebb szereplője, az 5 esztendős Tóth Emma (Gyöngyvirág Óvoda, Nemesbőd), majd a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény Színkottás Zenekara, a Tóth testvérek (Brenner iskola, Szombathely), a Boglya Népzenei Együttes kíséretével a gencsapáti Ispiláng Gyermek Néptáncegyüttes, Pallósi Rita, az ELTE ötödéves joghallgatója, Lorencz Péter (Bolyai iskola) és a Paulik családi zenekar lépett fel az esten, amelyen szó volt jogról és igazságról, a hit erejéről, s napjaink szociális gondjairól egyaránt.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!