Ajtónyitók: a magyar és osztrák parancsnok a 20 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikről

Berlin - Jelentős terjedelemben foglalkozott a német sajtó szerdán a magyar-osztrák határ húsz évvel ezelőtti megnyitásával a páneurópai piknik évfordulós rendezvényei kapcsán, amelyeken Angela Merkel német kancellár is részt vett.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Egykori NDK-s menekültek állnak a páneurópai piknik és a határáttörés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség után Sopronpusztán a vasfüggöny meghagyott darabjánál.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


"Sok magyart bosszant, hogy a történelemkönyvekben a berlini falon ünneplő tömegekről készült fényképek ábrázolják a vasfüggöny korszakának végét, holott a magyarok ütötték az első rést az áthatolhatatlannak tűnő kelet-nyugati határon" - írta a Berliner Zeitung.
    
Valamennyi beszámoló ismerteti a rendezvény megszervezésének történetét, a főbb szereplőket és az augusztus 19-i eseményeket. A lapok kiemelik, hogy akkoriban már igen nagy számban voltak az országban nyugatra menekülni készülő keletnémet polgárok. A berlini Der Tagesspiegel szerint a várható határnyitás híre futótűzként terjedt a keletnémetek körében, és Kozma Imre atya, zugligeti plébános önkéntes segítői közreműködésével térképeket is szétosztott közöttük, hogy Sopronból eltaláljanak a piknik helyszínére. 
    
A Süddeutsche Zeitung című liberális lap egyetlen szereplő, Bella Árpád személye köré építi fel a páneurópai piknik történetét. Az érintett határszakasz akkor 43 éves parancsnoka "átkozta a sorsát, mert biztos volt benne, hogy felelősségre fogják vonni, de felülkerekedett benne a gyakorlatiasság, hiszen csak erőszakkal lehetett volna feltartani a menekültek rohamát. Sokan megsérülhettek, akár meg is halhattak volna" - írja a lap. 
   
Az újság szerint Bella úgy tett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, az osztrák parancsnok, Johann Göltl viszont később elismerte, hogy ő komolyan fontolgatta a fellépést "az illegális határsértők ellen. (….) Bella győzte meg (az osztrák határőrt), hogy a  beavatkozásnak csak rossz vége lehet - és ma Bella a nap hőse, az osztrák pedig jó barátja" - írta a müncheni lap.
    
A cikk szerzője rámutat: azokban a mozgalmas napokban egyetlenegy keletnémet menekült vesztette életét a határon. "Bella Árpádnak és számos józanul gondolkodó funkcionáriusnak köszönhető, hogy nagyobb baj nélkül zajlott le a dráma." 
    
A konzervatív Die Welt "Az ajtónyitók" című írásában szintén a Bella-Göltl barátság története köré fűzte fel a páneurópai piknik eseménytörténetét. A két egykori határőrrel készült riport szerint először 1989 augusztusában találkoztak, éppen az azóta már híres-neves fakapunál. Feladatuk a terület megtisztítása, előkészítése volt, "hogy végrehajthassanak egy parancsot, amely akár hetekkel korábban is elképzelhetetlennek tűnt volna: augusztus 19-én, itt, a mezők és a kukoricaföldek között meg kell nyitni a határt három órára, 15 és 18 óra között" - írta a Die Welt. 
    
Göltl felidézte, hogy miután az első menekülteket elirányította Szentmargitbánya felé, "magyar kollégájához rohant és ráüvöltött: Árpi, az ég szerelmére, mit csinálsz? Miért nem szóltál? Erősítést kellett volna hoznom.  Bella erre azt válaszolta: Hansi, halvány fogalmam sem volt erről az egészről".
    
Augusztus 19. után "három napig tartott, mire Bella nagyjából meggyőződhetett arról, hogy nem fogják bíróság elé állítani, és húsz napig tartott, mire valóban megnyílt a határ". 
    
A piknik évfordulóját a nyugdíjas barátok gyakran megünneplik, hol Göltl kertjében, hol a piknik helyszínén. "Ma is megünneplik, és nem tartják túlzásnak, hogy maga a német kancellár is eljön" - írta a Die Welt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!