Al Pacino 70 éves

Április 25-én hetvenéves Al Pacino Oscar-díjas amerikai színész, aki volt már gengszter és gyilkos, tiszta lelkű rendőr, sőt az ördög maga is.

MTI


Alfredo James Pacino Harlemben letelepedett szicíliai bevándorlók családjában született. Kiskorától kihasznált minden szereplési lehetőséget, ezért keserítette el, amikor 17 évesen eltanácsolták a művészeti főiskoláról. A következő tíz évben szó szerint nyomorgott, volt jegyszedő, portás, küldönc, újságkihordó, s off-off Broadway produkciókban edződött, mígnem 1966-ban felvették Lee Strasberg híres színészi stúdiójába. Élete és pályafutása egyenesbe került, három évvel később már Tony-díjat őrzött vitrinében.

1969-ben szerepelt először filmben, az áttörést az hozta meg, amikor Francis Ford Coppola 1972-ben szerződtette A Keresztapa című alkotásához. Pacinót rögtön Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában, alakítását egyenesen Marlon Brandóéhoz hasonlították. A közönség az 1973-ban készült Serpico címszereplőjével azonosítja, a valós eseményeket feldolgozó filmben egy korrupció ellen küzdő rendőrt alakított. A Keresztapa második részében a család donjává "felemelkedő" Michael Corleonét, a Kánikulai délutánban homoszexuális bankrablót formált meg, e filmekért egymás után háromszor nominálták Oscar-díjra.
A hetvenes évek végén számos kommersz filmben vállalt szerepet, amelyek számára ugyan tisztes gázsit, egyébként bukást eredményeztek, az üdítő kivétel a Sebhelyes arcú volt. A nehéz időszakban a színházból merített erőt: ismét megkapta a Tony-díjat, a kritika áradozott III. Richárd alakításáról.
A régi Pacino 1989-ben a Szerelem tengere című thrillerrel "támadt fel", ezt követte a Keresztapa harmadik része, s felszabadultan komédiázott a Dick Tracy című gengszter-paródiában. Valóságos jutalomjátékot jelentett számára a vak ezredes szerepe az Egy asszony illata című filmben, amelyért végül megkapta a már régen kiérdemelt Oscar-díjat.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Krumplirózsa, a Glengarry Glen Ross, a Carlito útja, Az ördög ügyvédje című filmekben, a Szemtől szemben című krimiben először játszott a másik nagy olasz-amerikai sztárral, Robert De Niróval. Az utóbbi évtizedben készítette A bennfentes, a Minden héten háború, a Beavatás című filmeket, s feltűnt az Ocean's trilógia harmadik részében. A hetvenhez közel is aktív, most forgatják vele a Lear királyt, egy filmet Salvador Dalí életéről, s a New York-i Central Parkban a nyáron A velencei kalmár címszerepét játssza majd ingyenes előadáson.

A nagy operarajongó hírében álló, szomorú szemű és rekedt hangú színész sokszor választott rosszul, hiszen egyebek közt a Csillagok háborúja, a Kramer kontra Kramer, az Apokalipszis most főszerepét is visszautasította. Varázsának kevés partnernője tudott ellenállni, hosszú kapcsolata volt Diane Keatonnal, gyermekei születtek Beverly D'Angelótól, de soha nem nősült meg.

Alakításaira a spontaneitás, az improvizáló képesség, az erős gesztikulálás és az érzelmi telítettség jellemző, kiváló komédiásként és gengszterként, volt már tiszta lelkű rendőr, de gyilkos, sőt az ördög maga is. Nyolcszor jelölték Oscar-díjra, amit egyszer kapott meg, de átvehette az "életmű Arany Glóbusznak" számító Cecil B. DeMille díjat, az Emmy-díjat is, így azon kevesek egyike, aki az Oscar-, a Tony- és az Emmy-díjnak is büszke birtokosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!