Alattomos veszély fenyeget - már ébredeznek a kullancsok

<b>Körkép</b> - A kullancsok körülbelül 90 millió éve laknak a Földön, hazánkban 42 faj honos. Az apró állat csípéssel fertőz, s egy kullanccsal való érintkezés halálhoz is vezethet. Az apró élőlények közül pedig a Nyugat-Dunántúlon, illetve Ausztriában él a legtöbb, s nem csak az erdőkben, hanem a ligetek, kertekben is belénk csimpaszkodhat egy-egy élősködő.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Dr. Béres Zsuzsanna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi orvosa elmondta, hogy a fertőzött kullancs vírust vagy baktériumot adhat át az embernek, a fertőzöttség után pedig más-más betegségek alakulhatnak ki. 

- A leggyakoribb kullancs által terjesztett fertőzés a Lyme-kór, ami ellen nincs védőoltás, de ha időben észlelik, akkor  antibiotikummal gyógyítható. A betegség legjellegzetesebb klinikai tünete a gyűrű alakú, vándorló bőrpír, de előfordulhatnak még egyéb jelek  szívpanaszok, zsibbadás, ideggyulladás, de ezek csak jóval a csípés után jelentkeznek. Az orvos hozzátette: a  fertőzések másik típusa  a kullancs-enkefalitisz, amely során a vírus a szervezetbe és a vérkeringésbe jut, hőemelkedést és  egynapos lázat okozhat. Ha az immunrendszer gyenge, akkor a kórokozó sikerrel támad, magas láz mellett a fejfájástól a maradandó bénulásig különféle idegrendszeri tünetekhez vezethet. Ebben az esetben a betegség 15-20 százalékban maradandó tünetekkel gyógyul és egy-két százalékban halált is okozhat. A fertőzés védőoltásokkal megelőzhető. 

Megyénk és a szomszédos Ausztria kullancsok tekintetében különösen fertőzött területnek mondható. Ausztriában azonban 95 százalékos az átoltottsági arány, így  a betegségek száma is jelentősen lecsökkent. Hazánkról ugyanez nem mondható el. Az orvos ezért mindenkinek ajánlja a védőoltást, mely a kullancscsípés terjesztette agyvelőgyulladás ellen véd. Az oltási sorozat három szérumból áll, de már a második után 14 nappal kialakul a védettség. A teljes védelem eléréséhez szükséges a harmadik oltás is, melyet az első szérumtól számítva egy éven belül be kell adatni. Ahhoz, hogy tartós legyen a védettség, ötévente emlékeztető oltásra van szükség. A védőoltást az oltóközpontokban és a háziorvosoknál lehet kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!