Aliza Bin-Noun: Magyarországon az emberek szeretik az izraeli kultúrát

Aliza Bin-Noun, Izrael Magyarországon akkreditált nagykövete részt vett a szombathelyi holokauszt-megemlékezésen, aztán találkozott a sajtó képviselőivel. Magyarul válaszolt a kérdésekre.

Ölbei Lívia

Aliza Bin-Noun közel három éve él Magyarországon: férjével és kisebbik lányával érkezett a diplomáciai szolgálatra. Családja a hatvanas években Erdélyből, a Partiumból vándorolt ki Izraelbe.

Amikor megérkeztem Budapestre, egyáltalán nem beszéltem magyarul, bár bíztam benne, hogy hamar visszajönnek a régen használt szavak. A családom Erdélyből származik, én is ott születtem Szatmárnémetiben; valóban ez volt a legfontosabb oka annak, hogy szerettem volna megismerni Magyarországot. Kíváncsi voltam.

A  külügyminisztériumban három helyre lehet pályázni, és ha az embernek mázlija van lehet így mondani, ugye?, akkor megkap egyet a három közül. Nekem nagyon nagy mázlim volt: az első helyen megjelölt Magyarországra jöhettem dolgozni. Három év után elmondhatom, hogy nagyon jó döntés volt: örülök, hogy itt lehetek.  A két ország, Izrael és Magyarország politikai kapcsolatai nagyon jók: azt lehet mondani, hogy Magyarország a legbarátságosabb Európában, az unióban Izrael viszonylatában. Ha azt mondom, barátságos, ez azt jelenti, hogy érti az izraeli érdeket, feszültségeket, támogatja Izraelt a nemzetközi fórumokon.

Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés Magyarországon a zsidó kultúra iránt; valóságos virágzásról beszélhetünk. Valóban: nemcsak a politikai, hanem a gazdasági és kulturális kapcsolataink is figyelemreméltók. Azt tapasztalom, hogy Magyarországon az emberek nagyon szeretik az izraeli kultúrát. Az érdeklődés mindkét irányban megmutatkozik: Izraelből több mint 100 ezer turista érkezik évente Magyarországra és 15 ezer magyar látogat el  Izraelbe.

Magyarországnak jó a híre, Izraelnek jelentős számú magyar származású polgára van sok minden összehozhatja a két társadalmat. Több mint 1000 izraeli diák tanul például Magyarországon, a legtöbben az orvosi egyetemen. Ezzel együtt muszáj megemlíteni, hogy az antiszemitizmus is létező jelenség Magyarországon, ahogy az egész világon érzékelhető ez a negatív tendencia. Nem szabad elfogadni a szélsőséges üzeneteket, a radikalizálódást bármely vallás, etnikum tekintetében. De fontos hangsúlyozni azt is, hogy az antiszemitizmus egy egészen kis réteg jellemzője a magyar társadalomban.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Izrael volt; a világhírű író,  Amosz Oz is eljött.
Amióta itt vagyok, szerettük volna meghívni Amosz Ozt Magyarországra. Nem könnyű, mert nagyon sűrű programja van. Most sikerült:  jelentős eredménynek tartom. A könyvfesztivál idején több mint 70 ezren fordultak meg a Millenárison. Fontos, hogy az emberek minél többet halljanak Izraelről.  Általában azt tudják, ami a politikai híradásokból eljut hozzájuk. Pedig Izrael ennél  több: sokszínű, izgalmas kultúrájú ország. 
 
A FIÚK HÁRMAT, A LÁNYOK KETTŐT

Aliza Bin-Noun kisebbik lánya 16 éves volt, amikor a család Magyarországra érkezett. Megkérdeztük, sikerült-e beilleszkednie. Ő most a katonaságnál van. Izraelben a fiúk három évet katonáskodnak; ez nem egy szép szó... , a lányok kettőt. Három hónapja ment vissza, nagyon komoly kurzuson vesz részt, aztán fiúkat fog arra tanítani, hogyan kell kezelni a fegyvereket. Jól érezte magát Magyarországon, szeretett itt élni készül is arra, hogy visszatérjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!