Állami pénzek bőséggel: fizetés mellé végkielégítés és életjáradék a BKV-vezérnek

Budapest - Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója csaknem 80 millió forintos végkielégítést vett fel előző munkahelyétől, a Magyar Villamos Művektől (MVM) - írta csütörtökön az HVG Online.

MTI

A portál Információi szerint az MVM  volt első embere végkielégítés címén fél éven át havi 2,7 millió forintot vett fel plusz a prémiumokat, amelyek összege ötmillió forint volt. Ehhez hozzáadódott az MVM 50 millió forintos életjáradék-biztosítása is. A BKV - amennyiben felmondanának Kocsis Istvánnak - körülbelül ötvenmillió forintos végkielégítést fizetne, a 12 hónap felmondási és a 4 hónap titoktartási idő miatt - tették hozzá.
    
A HVG Online cikkében hangsúlyozta: Kocsis István szerződései munkajogilag legálisak, de felmerül a kérdés: "arányos-e vagy jó erkölcsbe ütközik-e több tízmilliós vagy százmilliós összeg kifizetése, illetve felvétele az állami vállalatok jelenlegi nehéz helyzetében".
    
A vezérigazgató az elmúlt héten belső vizsgálatot kezdeményezett a BKV-nál, miután nyilvánosságra került a BKV több felsővezetőjének több tízmillió forintos végkielégítési ügye. A vizsgálat a közlekedési társaság korábbi közlése szerint augusztusban lezárul, és személyi, valamint anyagi következményei is lehetnek.
    
Kocsis István tavaly tavasszal menesztették - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére - az MVM vezérigazgatói posztjáról. A volt MVM-vezér tavaly augusztus végén pályázat útján került a BKV élére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!