Álomszép fürdőszobáink - tippek, ötletek, trendek

VN - Trendek, dekoratív kiegészítők minimál, modern és klasszikus stílusban is

PLT

A lakás kitüntetett pontja a fürdőszoba. Egy-egy fárasztó nap után jó ide visszavonulni, a kádban ellazulni, vagy amikor indul a nap, egy frissítő zuhanyt venni. Nem véletlen, hogy a konyha mellett a fürdőszoba szépítésére, felújítására áldoznak a legtöbben. Bemutatjuk a legújabb trendeket.

A gyártók által megálmodott modern fürdőszobák rendkívül mutatósak, ám a szalonokban látható elrendezést a gyakorlatban nehéz megvalósítani, főleg a társasházi lakások szerény méretű fürdőszobáiban. Teljes átalakítás előtt alaposan át kell gondolni, hogy mi hozható ki az adott térből. Az ideális fürdőszoba nemcsak szép, de praktikus is, ez pedig csak átgondolt tervezéssel, jó helykihasználással érhető el.

A fürdőszobákban is hódít a minimál stílus; ismertetőjelei a kis helyigényű, mértani formájú szaniterek – mosdók, kádak, zuhanyzók, csaptelepek –, a szabadon hagyott, tiszta terek, a falba süllyesztett tárolók, a nyitott polcrendszerek. 

A mosdópultba süllyesztett mosdótálak némileg háttérbe szorultak, sokak favoritja a pulton álló török mosdó. A tervezők különleges formájú mosdótálakkal rukkolnak elő, melyeket a pult tetejére vagy talpas, konzolos állványra helyeznek. A modern mosdótálak nemcsak kerámiából, hanem különleges anyagokból – tejüvegből, átlátszó üvegből, fémből – készülnek. Óriási a választék formatervezett csaptelepekből is, ám addig nem érdemes beszerezni, amíg a szanitert nem sikerült kiválasztani. 

Nagyon dekoratívak a színes, mintás vagy a magukban álló talpas fürdőkádak. A különleges – és méregdrága – darabok között található arany, ezüst, bronz színben csillogó kád, sőt impregnált bőrrel bevont változat is. A természetes anyagok kedvelői formatervezett fa fürdőkádakat és mosdótálakat is találnak a színes kínálatban. 

A hagyományos kád legkisebb elfogadható mérete 160x75 centiméter. Legalább az egyik hosszabbik oldalon 60 centiméteres közlekedőrészt igényel. Egy kisebb sarokkád 140x140 centiméteres területet követel, a pezsgőkádak általában ennél nagyobbat. A zuhanytálcának legalább 80x80 centiméteresnek kell lennie. A zuhany megközelítéséhez körülbelül 50 centiméter szabad hely szükséges valamelyik oldalról.

A fürdőszobai tárolók szellősek, légiesek, nem foglalnak nagy helyet. A fürdőszobai szekrények falra erősíthető polclapokkal vagy falba süllyesztett tárolókkal kiválthatók. Előnyük, hogy könnyen méretezhetők, a hely maximálisan kihasználható. 

A polclapokra tükörlapok is rögzíthetők – optikailag nyújtják a helyiséget. A polcok készülhetnek fémből, üvegből, festett vagy nyers
kezelt fából. 

Az enteriőrtervezők szívesen elegyítik a modern és a klasszikus stílust a fürdőben. Nagyobb fürdőszobákban mutatnak igazán jól a felújított, antik hatású komódok, melyek tárolóként és mosdószekrényként is kiaknázhatók.

A burkolat cseréjével teljesen megváltoztatható a fürdőszoba jellege. A burkolatok sokat változtak az utóbbi években, a lapok nagysága eléri a 120 centit is. Javítható, de jelentősen gyengíthető is az összhatás a burkolattal; lehetőleg a szaniterek jellegéhez igazodjék. 

A mozaiktechnika újra hódít; esztétikus, tartós, könnyen tisztítható csempeburkolat készíthető mozaiklapokból. Az is feldobja a fürdőt, ha csak egy kisebb falrészletet borít mozaik. Művészi igényű kompozíciók is kirakhatók – több szakcég vállal ilyen jellegű megbízást – fotó vagy festmény alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!