Ami tény, a Falco Zrt. terjeszkedett a Pick-lakótelep felé, és nem fordítva

A Pick-lakótelepen élők és a Falco vitája már csaknem történelminek mondható. "Lakat kerülhet a gyárra" című írásunkra reagálás érkezett a telepen élők tollából.

Vas Népe

"Az írás - kezdik soraikat a szerzők - a Falco Zrt. működési, fejlesztési problémái miatt próbál bűnbakokat keresni a város és a Pick-lakótelepiek személyében. A cikk bevezetőjében az szerepel, hogy az Építők-pálya területén, középtávon a Falco nem tervezi ipari tevékenység elindítását. Ha ez így van, akkor a szóban forgó terület adás-vételének elmaradása miatt lehet-e gátja ez a Falco fejlesztéseinek?

Erre csak egy válasz létezhet, mégpedig az, hogy a Falco középtávon ugyan nem, de az eladási moratórium lejárta után (2013) valószínűleg fejlesztési területnek kívánja felhasználni az Építők-pálya sportlétesítményeit. Mit is telepítene a területre, még kérdéses. Talán kialakítana logisztikai központot kamionterminállal, vagy gépsorokat, esetleg még egy kéményt? Ebből a Pick-lakótelepen élők nem kérnek. A Falco ezt a fejlesztést hajtsa végre a már tulajdonába került, de jelenleg évek óta nem használt, teljes ipari infrastruktúrával rendelkező területen (volt Vasi Húsipar) területe). Ez a terület évek óta amortizálódik, ami előbb vagy utóbb ismét a város egyik szégyenfoltja lesz."

Ugyancsak a bevezető részben olvasható az övezeti besorolás módosításának kérelme, amely arról szól, hogy a jelenleg érvényes, illetve előírt  5545 decibeles zajszintet 6050 decibelre kérik módosítani. A Falco zajszint csökkentő környezetvédelmi beruházásokat tervez, akkor ismét a kérdés, miért kérhetik az övezeti besorolás módosítását? Erre megint csak adódik a válasz, hogy nemcsak a zajszinttel van igazából problémájuk, hanem azzal, hogy a jelenlegi besorolás nem ad bizonyos ipari tevékenységek folytatására lehetőséget azon a területen, amit meg kívánnak vásárolni.

A Falco szerint a bevezetőben leírt kérések elmaradása miatt  drámai helyzet következhet be, emiatt a  cég a várost döntési kényszerhelyzetbe hozza. Azokat a drámai dolgokat a Falco nem ecsetelte, amikor tudomásunk szerint 2007/2009. évek környékén több száz embert elküldtek a cégtől, és több esetben külföldi munkaerőt alkalmaztak a magyar és helyi munkaerő helyett. A Falco által megfogalmazottakban nehéz igazságokat találni.

Egyik példa erre a cikkben említett "A Falco nem füstöt, hanem káros anyagoktól mentes vízgőzt bocsát ki, amely a fénytörés miatt időnként elszíneződhet."  Ebből az állításból a vízgőz igaz, a többire a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 714-22009. számú Levegőtisztaság-védelmi működési engedély Határozat az alábbiakat írja: "az SPV szárító és termo-olajhevítő berendezéshez tartozó P127-es pontforráson keresztül távozó szennyező anyagok jelentős mennyiségére tekintettel e pontforráson éves mérés elvégzését tartom indokoltnak. A préselés technológiához tartozó, formaldehidet kibocsátó pontforrásokat (P110-117) vonatkozóan a zrt. környezetében található lakóterület környezeti érzékenysége miatt kétévente elvégzendő mérést írtam elő."

"Az új lamináló sor és présgép a cég területén lévő csarnokban kerülne elhelyezésre. Az Építők-pálya eladását pedig a jelenlegi sport célú hasznosítás garantálása mellett a város valószínűleg támogatná. Tehát a kívülállónak nem érthető, hogy mi a probléma, és mire fel ez a drámai hangú megnyilatkozás. A probléma akkor válna mindenki számára érthetővé, ha a Falco valós céljairól beszélnénk! Nevezetesen arról, hogy a keleti városrészen működő és a városrész lakóinak folyamatosan környezetvédelmi problémát okozó multi cég, az Építők-pálya megvásárlásával megszüntetné az egyetlen, még működő sportlétesítményt a környéken. Bizonyos problémákat felemlítve próbálja a várost és Pick-lakótelepen élőket presszionálni. Az a cél pedig, amit a Falco menedzsmentje megfogalmaz, miszerint a területvásárlás azért indokolt, mert ezzel megakadályozható, hogy a lakótelep ne terjeszkedjen tovább a gyár irányába, cinikus és felháborító! Ilyen indokkal akár a közelben lévő Family Centert is felvásárolhatná. Egyébként ki lenne az az elvetemült, aki közvetlen a Falco Zrt. káros anyagokat kibocsátó kéménye alá, illetve mellé lakóházat építene. A mi esetünkben ugyanis a Falco Zrt. terjeszkedett a Pick-lakótelep felé, és nem fordítva."

"Az itt lakóknak nem az a célja, hogy lakat kerüljön a gyárra, hanem az, hogy egészségesebb életkörülmények között tudjunk élni, ugyan úgy, mint a többi szombathelyi polgár, akiknek ez megadatott."

"Ismételten mélységesen elutasítjuk, hogy a Falco Zrt. vezetése és tulajdonosa a Pick-lakótelepen élőket és a város vezetését bűnbaknak állítja be a kialakult helyzet miatt, miközben saját maga az áldozat szerepében tetszeleg."

A fenti cikket aláírók a nevüket és arcukat is adják ezen íráshoz, ellenben a Falco Zrt. részéről nyilatkozó személy vagy személyekről ez nem igazán mondható el.

Gróf Tamás
Süle András

A KECSKE ÉS A KÁPOSZTA ESETE

A telepen élők és a cég vitája már csaknem történelminek mondható. A dilemma az, hogy az ott élőknek, a cég vezetőinek, a cég dolgozóinak és a városnak  az érdeke csak nehezen egyeztethető össze. Hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon, ehhez drasztikus döntések kellenének. Például a  telep házainak megvásárlása, a lakók kártalanítása. Hogy ez reális alternatíva-e? A Falco tevékenységének átköltöztetése másik területre? A realitása ennek is kérdéses.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!