Aradi vértanúk üzenete: megyeszerte október 6-ra emlékeztek

Megyeszerte megemlékeztek az aradi vértanúkról. A szónokok az erkölcsi tartást és a szabadságba vetett hitüket emelték ki.

Kozma Gábor-Simon Erzsébet

Rátót és Ikervár mindig is kitüntetett pontja volt az emlékezésnek, mostantól akár központokká is válhatnak.

Október hatodika nemzetünk egyik tragikus dátuma, mivel 1849-ben e napon végezték ki a forradalom és szabadságharc hős tábornokait. Az aradi vértanúk emlékezete sohasem szűnt meg, de az kétségtelen, hogy a rendszerváltás után nem kapott kellő figyelmet és hangsúlyt. A rátóti önkormányzat ezen kívánt változtatni, amikor 2006-ban a falu határait meghaladó eseménnyé tette az emlékezést.
  
- A  Wass Albert szobor emelése, a kommunista rendszer mártírjaira emlékeztető tábla elhelyezése mind annak a folyamatnak a része, amely egyértelművé teszi számunkra: az anyagiak, a pénz imádata felöl erkölcsi irányba kell mozdulnunk, nemzeti értékeket követve - hangsúlyozta az Aradi Emlékparkban tartott megemlékezésen Málics Ferenc rátóti polgármester.

Kisebb tömeg gyűlt össze és hallgatta a szónokot, Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkárt.

- Kossuth magyar golgotának nevezte az aradi 13-ak kivégzését, amely ugyanakkor erkölcsi tartást adott a nemzetnek. Csak négyen voltak született magyarok, de ez nem számított: a Kárpát-medence népeit egységesen jelenítették meg a hősök. Akik a szabadságot jelképezik ma is - hallottuk.

Az emlékezés részeként a Széll Kálmán Alapítvány emléktáblát avatott a kastély parkjában.

Emléknap Ikerváron

Ikervárott, a mártír miniszterelnök egykori birtokán Batthyány-emléknapot tartottak szerdán Az emlékezésnek egy sajátos kultúráját alakították ki a községben. Ahogy a korábbiakban, az idén is nemzetközileg ismert, köztiszteletben álló személyt kértek fel az ünnepség szónokának: dr. Erdődy Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, egykori szentszéki nagykövet, Batthyány-kutató tartotta a művelődési házban a kerekasztal-beszélgetés vitaindítóját.

Előtte felelevenítették a Batthyány József grófhoz kötődő József-pohár hagyományát, amely az egyetértésre törekvő Ikervár erejét szimbolizálja. A koszorúzási emlékbeszédben a professzor részletesen szólt arról a folyamatról, ami elvezetett az aradi 13 és Batthyány kivégzéséhez.

Hangsúlyozta: az egykori miniszterelnök alakja a mártírhalált elszenvedett magyar államférfi szimbólumává vált, aki megkerülhetetlen értékeket és normákat teremtett, melyek progresszív nemzeti identitásunk alapelemeit alkotják napjainkig.

A forradalom hős tábornokai a szívünkben élnek

A forradalom és szabadságharc leverését követően szó szerint vérre menő tárgyalások indultak a császári udvar és Görgeyék között, az orosz inváziós erők parancsnoka, Paszkievics által.

Az udvar Haynaunak azt az utasítást adta, hogy példaértékűen járjon el. Görgey Artúr fővezérnek viszont megkegyelmeztek, az oroszok hathatós nyomására.

Az aradi vesztőhelyen tartották magukat a tábornokok, akik ajkukon Éljen a szabadság! Éljen a haza! kiáltásokkal haltak meg. A győzőket megrettentette ez az erkölcsi fölény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!