Arcpirító telekbiznisz miatt nyomoz a rendőrség Nemesmedvesen

A nemesmedvesi polgármester saját maga vásárolt meg nyomott áron három önkormányzati telket. Az ügyben feljelentés született, a rendőrség nyomoz, a közigazgatási hivatal törvényességi észrevétel tett.

Peltzer Géza

Nemesmedves polgármestere tavalyelőtt három, összesen 22 ezer 885 négyzetméter területű ingatlant vásárolt meg 100 forintos négyzetméter-áron. A testületi ülésen ő maga is megszavazta azt a határozatot, amely szerint áron alul megveheti az önkormányzati telkeket.

Idézet egy birtokunkba került jegyzőkönyvből, amely a kérdéses önkormányzati ülésen készült:

"Mesics Ferenc (polgármester) elmondja, hogy az önkormányzat tulajdonát képző 633 helyrajzi számú 7223 négyzetméter nagyságú, a 634 helyrajzi számú, 4895 négyzetméter nagyságú és a 65 helyrajzi számú 8767 négyzetméter nagyságú területeket ő maga szeretné megvásárolni. Egyben kéri személyes érintettség miatt a döntésből történő kizárását. Nagy Attila - a háromtagú testület tagja, alpolgármester - a kizárást nem támogatja, viszont javasolja, hogy támogatólag szavazzon. Ezt Mesics Ferenc tudomásul is veszi. Majd a testület három szavazattal - ellenszavazat nélkül - megszavazza a vételt, a Nagy Attila által javasolt száz forintos négyzetméter-áron."

A fenti jelenet nem egy politikai filmvígjáték kezdő képsora, hanem a szomorú valóság Vas megyéből, napjainkból. Az utóbbi megjegyzés azért is fontos, mert a százforintos négyzetméter-ár alacsony volta (egy korábbi, a helyi  önkormányzat számára végzett ingatlan-értékbecslés szerint 200, illetve 1000 forint lenne a jó ár), akár a régmúlt sötét kommunista időket is felidézhetné. De nem. Illetve mégis.

Az ember azt gondolná, hogy a polgármesternek többek között az a dolga, hogy jól sáfárkodjon az önkormányzat vagyonával: vagyis, ha van eladó önkormányzati tulajdon, arra törekedjen, hogy a lehető legmagasabb vételáron adjon túl rajta, a legmagasabb árat fogadtassa el a testülettel. Nemesmedvesen ez nem így történt. A maroknyi testület azonban elkövetett egy komoly hibát, mert nem hirdette meg nyilvánosan az eladni kívánt ingatlanokat. Az Államháztartási Törvény alapján ugyanis vagyont értékesíteni 500 ezer forint felett csak nyilvános  indokolt esetben zártkörű  árverésen, versenytárgyalás útján, a legjobb ajánlatot tevő részére lehet a képviselő-testület jóváhagyásával.

A nemesmedvesi testület tavalyi döntéséből pusztán azért lett ügy, mert volt, aki nem hunyt szemet efelett.

Hidasi József feleségével a Pest megyei Gyálról költözött a csendes vasi faluba:

- Biztosan sokan lenyelték volna a dolgot, én azonban nem. Több levelet írtam már az önkormányzatnak, feljelentést is tettem, észrevételeimet eljuttattam a közigazgatási hivatalba is.

Hidasi József azt sem titkolja, hogy ő maga is szeretett volna ingatlant vásárolni, de sosem kapott, sőt a polgármester nyíltan híresztelte, hogy nincs eladó ingatlan a községben. Ezek után kicsit furcsa volt, hogy kiderült: van itt telek, de csak a polgármesternek.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól a következő e-mailt kaptuk érdeklődésünkre: a bűnügyi osztály nyomozást folytat Nemesmedves község volt önkormányzati tulajdonú ingatlanainak adás-vétele kapcsán hivatali visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Kezünkben van egy dokumentum is, amelyet tavaly december 15-én adott ki a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal Hidasi József panaszára: Megállapítottuk, hogy az önkormányzati ingatlanok értékesítése a törvényi felhatalmazás alapján alkotott önkormányzati rendeletekben foglaltak be nem tartásával  a forgalmi értékbecslésre és a nyilvános versenytárgyalás lefolytatására vonatkozó előírások mellőzésével  történt. Ezért az értékesítésről szóló 192005. (V. 25), a 272007. (VI. 19) és a 202009. (IV. 14) számú jogsértő képviselő-testületi határozatokat érintően a képviselő-testületnél törvényességi észrevételt tettem.
Nemesmedves valószínűleg az ország legcsendesebb községe.

A huszonegy lakosú faluban nem működik a mobiltelefon, internet nincs. Csend van olyan értelemben is, hogy feltűnés nélkül lehetett a község jövőjét érintő döntéseket hozni - egész mostanáig.

Hidasi Józsefék így folytatják:
 
- A történethez még hozzátartozik, hogy a polgármester által megvásárolt telkekhez az út nyomsávját is kialakították már - természetesen az önkormányzat pénzén - , ami több, mint egymillió forintba került. Mivel már víz is van, így aztán még olcsóbb a polgármester által megvásárolt telkek ára - mondja Hidasi József a Fő út melletti kis házban, miközben fő a kávénk a konyhán.

Megtudjuk azt is, hogy már most is járnak át Nemesmedvesen Ausztriába dolgozni egy erdei úton, de ha kiépül a határon át vezető, gépkocsival is járható út, a telekárak felértékelődnek majd. Ennek fényében még jobb befektetésnek tűnik a polgármester ingatlanvásárlása.

- Legalább öt építési telket vásárolt ezzel a húzással a polgármester gyakorlatilag egymillió forintért. Persze, hogy szinte kinyílik a bicska az ember zsebében. Ami szintén bosszant: a polgármester felvesz havi százötvenezer forintos illetményt, plusz ötvenezer forintos költségtérítést. Az alpolgármester százharmincat, plusz harmincezer forint költségtérítést, úgy hogy jóformán semmit nem tesznek ezért a huszonegy fős faluban. Valójába azonban csak tizenheten laknak itt, a többiek csak bejelentkeztek ide.
 
- És se bolt, se iskola, se kocsma  vág közbe felesége.  Ha kirándulócsoportok jönnek megnézni a tankot, nem tudnak meginni egy kólát, nem kapnia egy fagyit sem. Mi szoktuk őket tájékoztatni, mert nincs itt senki, aki foglalkozna velük. Egyszerűen hihetetlen...

Mesics Ferenc polgármestert keressük házánál. Egy fiatal hölgy nyit ajtót, azt mondja, a polgármester nincs itthon, ő úgy tudja, nem mostanra volt megbeszélve a találkozó.

Húsz perccel később azonban megjelenik a polgármester autója, visszamegyünk a házhoz. Ajtót nyit, hellyel kínál bennünket, de a fényképezéshez nem járul hozzá, mondván nem közszereplő, csak társadalmi megbízatásként végzi ezt a munkát. 

- Amíg folyik a vizsgálat, nem nyilatkozom az ügyben  próbálja rövidre zárni a beszélgetést. Ennek ellenére felteszünk még kérdést. Mint: vásárolt-e már önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant korábban is? Erre a kérdésre is azt a  választ kaptuk, hogy amíg a vizsgálat folyik, nem mond semmit.

(Később Hidasiéktól kapjuk meg választ: a földhivatalban kigyűjtötték adatokat, miszerint Mesics Ferenc 2005-ben 3237 négyzetméternyi önkormányzati telket vásárolt ötven forintos négyzetméter-áron, 2007 júliusában egy 6363 négyzetméteres telket vett kétszáz forintos négyzetméter-áron, és 2009 július másodikán is bejegyeztek két telket a polgármester nevére, de ezekről nem találtak eladási határozatokat.)

Arról is megkérdeztük a polgármestert, igaz-e, hogy a szavazásokban részt vevő és  a tavaly előtti eladáskor a százforintos ajánlatot tévő alpolgármester lánya az ő élettársa-e. Erre szemrebbenés nélkül kijelenti, hogy ő nem él együtt senkivel. (A diktafonon rögzített beszélgetésen ennél a résznél gyereksírás hallatszik a felvételen).

Amikor arról kérdezzük, tervezik-e, hogy megnyitják a határt, azt mondja, egyedül Hidasiék támogatják ezt a tervet. Amúgy a határnyitás és az útépítés nem önkormányzati döntés szerinte, hanem a közútkezelő és más szervek hatásköre.

AMIKOR IDEGEN KERÜL A FALUBA

Hidasiék nemrég kerültek a községben. A műszaki végzettségű férfi, mielőtt ide költözött a Pest megyei Gyálról, Velemtől Alsószölnökig végig nézett minden falut, de Nemesmedves tetszett neki a legjobban. Ő most egy kis faházban él, szeretett volna telket venni, de nem kapott. Folyamatosan bombázta emiatt a polgármestert, aki egyik hivatalos válaszában a következőket írta: megkérném, hogy további építő jellegű javaslataival a gyáli képviselő-testületet gazdagítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!