Aszalt szilva, marcipán: így készült az ország tortája

A cukrászok negyedik éve sütik ki az ország tortáját. Az idén a Szilvagombóc torta lett a győztes. Somogyi Miklósné cukrászüzemében mi is megkóstoltuk.

Nagy Ildikó

Augusztus 20-án az ország születésnapját ünnepeljük, a cukrászok pedig úgy gondolták: az ünnepeltnek torta jár. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete negyedik éve választja meg az ország tortáját. Az első évben a Madártej, utána a Szatmári szilva, tavaly a Pándi meggy, az idén pedig a Szilvagombóc torta lett az ország tortája. A recept egy veresegyházi cukrász, Sulyánné Benkó Katalin fejéből pattant ki. A szombathelyi Príma cukrászat vezetője, Somogyi Miklósné, Ilike minden évben elkészíti  az ország tortáját. Az idei első kóstolásnál mi is ott voltunk...

- Íme, ő lenne az - teszi elénk a tortát Ilike.

Gyönyörű, már a látványával is jóllakunk. Egyben is mutatós: a tetejét marcipánba tekert aszaltszilva-szemek díszítik, és hogy ne legyen túl sok a tejszínhabból, Ilikéék az oldala alját mandulaforgácsokkal vonták be. Németh Ildikó, a cukrászüzem vezetője felvágja a tortát, elénk rak egy szeletet, aminek a közepén ott mosolyog a szilvagombóc...

A kísérletezés Németh Ildikó feladata volt, aki örömmel fogott hozzá a sütéshez. Azt mondja, szereti a szakmai kihívásokat, és ezekből most adódott bőven...

Nem kertelünk: a Szilvagombóc torta elkészítése bizony még a gyakorlott háziasszonyokat is próbára teheti. A szilvagombócokat és a szilvapudingot ugyanis már előző nap el kell készíteni.

A szilvagombóc alapja a marcipán: a kinyújtott marcipáncsíkra kerül a piskótalap, amit meg kell locsolni rumos cukorsziruppal, és meg kell hinteni fahéjjal. Erre  jöhetnek az aszaltszilva-szemek, majd feltekerhetjük a csíkot, amit kör alakúra formálva beteszünk a fagyasztóba, majd másnap, a torta összeállításakor csokoládéban kimártunk. Friss szilvából pudingot készítünk, és azt is pihentetjük egy napig.

Másnap aztán megsüthetjük a tortához szükséges tésztákat. A torta alapja Sacher-felvert, vagyis: meleg úton készült tészta, amibe olajat kell csurgatni.   Kell még egy sima csokoládés piskóta, ami a torta tetejére kerül. Tejből, cukorból és pudingporból aranykrémet készítünk, amit tejszínhabbal lazítunk, majd zselatint, citromlevet és fahéjat adunk hozzá, végül összekeverjük a szilvapudinggal.

Aztán jöhet az összeállítás, majd a csokimáz, a tejszínhab, a mandulaforgácsok. Végül a legkönnyebb művelet: a kóstolás. Ildikó kíváncsian kérdezi: milyen? Elárulja: ő még nem kóstolta egyben. Már a sütés közben jóllakott az illatokkal. Megnyugtatjuk: nemcsak szép, finom is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!