Átadták a Nestlé új gyáregységét Bükön

Tízmilliárd forint értékű zöldmezős beruházással új állateledel-gyárat avatott pénteken Bükön a Nestlé Purina. A bővítéssel a büki lett a cég egyik legnagyobb ilyen profilú üzeme.

Tersztyánszky Krisztina

A világ legnagyobb étel és italgyártó cége 1985-ben lépett be az állateledel-piacra. 1998-ban vásárolták meg a büki állateledel-gyárat, amely a folyamatos bővítések során ennek a gyártási profilnak a közép-kelet-európai központjává vált.

A pénteki megnyitón Andrew Ethell, a Nestlé Purina büki állateledel gyárának igazgatója hangsúlyozta: az új üzemrész belépésével immár  Bükön gyártják az összes állateledel tizenöt százalékát, ezzel megerősítve a gyártó szerepét a közép-kelet-európai régióban. Az új beruházásnál különös hangsúlyt helyeztek a környezet- és zajvédelemre, a vízfelhasználás csökkentésére.

Az ünnepélyes megnyitón Laurent Fleixe, a Nestlé Csoport európai regionális igazgatója elmondta: a cég a már meglévő büki gyárban folyó hatékony munka, a jó infrastruktúra és a kedvező földrajzi fekvés miatt választotta Büköt az új beruházás helyszínéül. 

Christian Mühlethaler, Svájc budapesti nagykövete is üdvözölte a kezdeményezést, elismeréssel szólva a magyar munkaerőről, amely bátorítja hazájának üzleti köreit az itteni terjeszkedésre.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kiemelte: egy új létesítmény avatása mindig egy kicsit az optimizmusról szól. Különösen érvényes ez a mostani avatóra, amely azt bizonyítja, hogy a külföldi befektetők bíznak a magyar gazdaság erejében. Ez amagyar kormányt is bizalommal tölti el aziránt, hogy Magyarország  megindult azon az úton, hogy a tőkeerős befektetők számára újra az egyik legvonzóbb célpont legyen. A napokban Nyugat-Magyarországon történt Opel és Audi bővítés után a Nestlé már a harmadik piacvezető beruházó, aki érdemesnak tartja hazánkat a befektetésre.

Az avatás díszvendégei számára a program üzemlátogatással folytatódott. A tízmilliárd forintos költséggel megépült, tízezer négyzetméteres új gyáregységben négy új gyártósor kapott helyet. Az itt alkalmazott új technológia révén a konzervek és száraz állateledelek mellett megkezdődhet az alutasakos kutya- és cicacsemegék gyártása. Az új üzemrészben 230 büki és környékbeli munkavállaló jutott álláshoz.

 

A négy új gyártósoron már alutasakos finom falatok is készülnek kedvenceinknek

A Nestlé és a Maggi termékek itthoni gyártása 1974-ben a Debreceni Konzervgyárban indult el. Az első hazai gyártású Nescafé 1978-ban került az üzletekbe, az első magyar gyártású Nestlé csoki pedig 1989-ben készült a Diósgyőri Csokoládégyárban.  A Nestlé Hungária Kft. húsz éve alakult meg.

A Nestlé több mint 20 éve tevékenykedik Magyarországon, Diósgyőrben csokoládégyárat, Szerencsen italporokat gyárt, Kékkúton pedig ásványvizet és forrásvizet termel ki, palackoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!