Átadták a sótonyi tűzoltó egyesület felújított tűzoltó szertárát

Sótony - A hét végén ünnepi külsőségek mellett adták át a sótonyi tűzoltó egyesület felújított tűzoltó szertárát. A 122 éves egyesületnek jelenleg tizenöt tagja van.

Benkő Sándor


Vörös István Sótony polgármestere szombaton este az átadó ünnepség keretében köszöntötte a a falu lakosságát, a vendégeket és a tűzoltó egyesület tagjait. Az iskola diákjai és a gyerekek műsora után Morgós Kálmán, a sótonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke beszédében köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy egy korszerű tűzoltó szertárhoz juttata az egyesületet, így amellett, hogy egy újabb színfoltja lett a falunak, optimális helyhez is jutottak, ahol az összejöveteleket, megbeszéléseket meg tudják tartani. A helyi ÖTE elnöke megemlékezett a tűzoltás történetéről egészen a Római Birodalomtól napjainkig. Sótonyban 1890-ben alapították a tűzoltó egyesületet. Az alapszabály elkészítése - ami a jelen kor követelményeinek is megfelene - Batthyány Lajos elnökletével készült. Az akkori építési formák, a zsúpés nádfedeles házak sürgetővé is tették a helyi tűzoltóság megalapítását, akiknek feladata a lakosság élete, anyagi javainak  megóvása lett. Morgós Kálmán megemlélkezett arról, hogy 1905-ben szinte teljesen leégett a falu, 1911-ben ismét tűz pusztított a településen, de 1951-ben is lángra kapott a falu. Az összefogás, a segíteni akarás nem volt kétséges, bár a nagy tüzek esetén akkoriban még nem tette elég hatékonnyá, gyorssá az oltás. Ma 15 tagja van az önkéntes tűzoltó csapatnak, amit szeretnének bővíteni. Az elnök elmondta még, hogy a 122 éves múlttal rendelkező önkéntes önzetlen tűzoltók fizetsége a  z embereke szeretete és a megbecsülés. Az ünnepségen a polgármester és Kovács Ferenc a megyei közgyűlés elnöke kitüntetéseket, emlékplaketteket adtak át. Közreműködött a sárvári Kanona Band fúvós együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!