Ausztriában kapott díjat a fiatal szombathelyi biológus

A szombathelyi származású Kónya Viktória a napokban megkapta a Sanofi-aventis gyógyszerkészítő cég alapítványától a fiatal tehetséges kutatóknak járó díjat Ausztriában. A Grazban élő fiatal lánnyal beszélgettünk, akit a mai napon avatnak doktorrá.

Takács Gábor

Az 1982-es születésű szombathelyi Kónya Viktória a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett 2001-ben. Ezután egy évet a Savaria Egyetemi Központ biológia-környezetvédelem szakán töltött el, ahol az egyik előadó, dr. Kovács Zsolt  felkeltette az érdeklődését a sejtbiológia, molekuláris biológia iránt.

 - A következő szemesztert már a jó hírnevű Szegedi Tudományegyetem Biológus szakán kezdtem. Itt mindent megtanultam, amit egy biológusnak tudnia kell, dolgoztam együtt fantasztikus professzorokkal, dr. Csizmadia G. Imre egy Kanadában élő vendégprofesszorral, továbbá dr. Duda Ernővel, dr. Monostori Évával és dr. Szabad Jánossal - meséli a Grazban élő Viktória.

Eközben biológia angol szakfordítást is tanult, egy évet Brüsszelben töltött Erasmus cserediákként. A diplomamunkáját őssejtkutatásból írta, 2007-ben molekuláris biológus és biológia angol szakfordítóként hagyta el Szegedet. 

 - A PhD-t (a doktori munkát) ami egy nagyobb lélegzetvételű, legalább három éves kutatási projekt, mindenképpen külföldön terveztem. Miért? Egyszerűen valami teljesen újat akartam kezdeni, új motivációra volt szükségem, más környezetre. Végül a Grazi Orvosi Egyetemet választottam, ahol egy nemzetközi PhD programba nyertem felvételt. A kutatócsoport, ahova jelentkeztem asztma es allergiás betegségek sejtszintű mechanizmusait vizsgálja. A témám a vérben keringő gyulladásos sejtek (fehérversejtek) es az érfalat alkotó endotel sejtek kölcsönhatásaira fókuszált. Ez a kölcsönhatás a gyulladásos betegségek egy kezdeti eseménye - meséli Viktória.

Hozzáteszi, a kutatási eredmények azt mutatták, hogy az érfalat alkotó endotel sejtekből származó prosztaciklin gátolja a gyulladásos sejtek érfalból való kilépését. A munkából származó közlemény egy magas rangú tudományos folyóiratban (Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2010 május) is megjelent.

 - A Sanofi-Aventis egy világszerte ismert gyógyszercég, Ausztriában három városban; Bécsben, Innsbruckban es Grazban évente díjakat osztanak fiatal tehetséges kutatók között. A grazi díjra bárki pályázhat az ottani orvosi egyetemről egy magasrangú publikációval, orvostudományi vonatkozású témában. Idén húsz pályázó közül hárman nyertük el a díjat, köztük senki sem osztrák; egy örmény származású gyermekorvos, egy indiai kutató és jómagam voltunk a kitüntetettek. Az elismerés természetesen nagy öröm es hihetetlen motiváló tényező a további sikeres munkára nézve - tette hozzá a kutató. 

 Viktória diplomamunkáját októberben befejezte, a doktorrá avatási ünnepsége éppen a mai napra - november 20-ra - esik.

- Az elkövetkező két évben továbbra is Graz lesz a bázisom, és egy másik krónikus tüdőbetegség, a COPD sejtszintű mechanizmusait tervezem kutatni - zárta a beszélgetést a szombathelyi kutató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!