Ausztriai hegyi falu Kínában épülő másolata borzolja a kedélyeket

Az UNESCO Világörökség részét képező ausztriai hegyi falu, Hallstatt élethű másolata hamarosan a kínai Kanton (Guandong) tartományban is fölépül, a festői falu lakói közül azonban nem mindenki örül ennek.

MTI

A hallstattiak ugyan büszkék arra, hogy a 900 lelkes település megtetszett a kínai befektetőcégnek, és azt remélik, hogy a másolat megtekintésével talán az igazi Hallstattot is több turista fogja felkeresni.
   
A hongkongi határtól 100 kilométerre északra található Hujcsou (Huizhou) városban áprilisban kezdődött építkezésnek azonban jó néhányan nem örülnek, mert rossz érzéssel tölti el őket, hogy a beruházás a beleegyezésük nélkül indult.

"Nem tölt el jóérzéssel az a gondolat, hogy azok a turisták akik évekig jártak hozzánk, csak tanulmányozni akartak minket" - mondta a település központjában található 400 éves fogadó tulajdonosa. "Elvártam volna, hogy előre megmondják, miért készítik azt a sok fényképet, így ez egy kicsit olyan mintha a Nagy Testvér figyelne minket" - tette hozzá.

Az építkezés jelenlegi állapotában még egyáltalán nem hasonlít a faházakból álló alpesi településre, csupán néhány alacsonyabb épület készült el, és még azokat is bambuszállvány és zöld védőháló borítja. Jóllehet a másolat falunak kiszemelt 20 ezer négyzetméteres területet is hegyek veszik körül, az itt található zöldes színű és átláthatatlan vizű tó semmilyen szépséget sem tükröz.

A beruházó szerint Hallstatt minden turisztikai szempontból fontos értékét lemásolják, és egyebek mellett osztrák stílusú kristályüvegeket és más jellegzetes ajándéktárgyakat fognak értékesíteni.

Barbara Neubauer, az Osztrák Műemléki Hivatal elnöke elmondta, hogy még ha akarnák, akkor sem tehetnének semmit a falumásolók ellen. Jogi lépéseket csak az értékek tulajdonosai tehetnének, ha úgy érzik, hogy jogaikat sértették a kínai befektetők.

"Hallstattnak évszázados hagyományai vannak, és ez olyasvalami, amit nem lehet lemásolni" - hangsúlyozta Alexander Scheutz, Hallstatt polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!