Az amerikai hadsereg felfüggesztette a Haiti földrengés súlyos sérültek elszállítását

Az amerikai hadsereg pénzügyi okokból felfüggesztette a haiti földrengés súlyos sérültjeinek elszállítását egyesült államokbeli kórházakba, ami sok sérült életébe kerülhet, és a helyzetre még mindig nem találtak megoldást amerikai tisztségviselők szombati nyilatkozata szerint.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A földrengés óta az Egyesült Államokba vitt több száz súlyosan sérült haiti zömét - 526 embert - floridai kórházakba szállították, de a szövetségi állam kormányzója, Charlie Crist közölte, hogy intézményeik lassan már nem képesek több beteget fogadni. Arra kérte a szövetségi kormányt, hogy járuljon hozzá az anyagi teherviseléshez is, valamint hogy szállítsanak más megfelelő egyesült államokbeli kórházakba olyan sérülteket, akiknek különleges ellátásra van szükségük. A floridai katasztrófavédelem szóvivője azonban leszögezte, hogy a szövetségi állam nem kérte a szállítás leállítását, és még nem utasítottak vissza egyetlen haiti sérültet sem.

Katonai tisztségviselők elmondták, hogy szerdán függesztették fel a szállítást, mert nem kaptak egyértelmű utasítást arra vonatkozóan, hogy mely kórházba vigyék a sérülteket.

Tommy Vietor fehér házi szóvivő szombaton közölte: a kormány nem hozott olyan politikai döntést, amely szerint fel kell függeszteni a súlyos sérültek Egyesült Államokba szállítását, de egyelőre nem tud megoldást a helyzetre, gondolkodnak ilyenen. A lehetséges megoldások között szerepel, hogy magában Haitiban növelik a sérültellátó kapacitást - tette hozzá.

A haiti hatóságok bejelentették szombaton, hogy őrizetbe vettek tíz amerikai állampolgárt, aki ki akart vinni az országból 33 gyereket. Nem tudták bizonyítani dokumentumokkal, hogy legálisan viszik el őket örökbefogadás céljából. Az öt férfi és öt nő egy idahói központú gyermekmentő szolgálat alkalmazottja, és az egyik dominikai határátkelőnél vették őket őrizetbe. A csoport vezetője, Laura Sillsby egy port-au-prince-i börtöncellából nyilatkozva elmondta: a Dominikai Köztársaság kormányától kaptak engedélyt arra, hogy a gyerekeket egy dominikai árvaházba vigyék.

A kaotikus állapotok között félő, hogy embercsempészek illegálisan visznek ki gyerekeket az országból.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!