Az egyesület pénzén kaszinózott a HVSE elnöke

Pintér Zoltán, a Haladás VSE ügyvezető elnöke tavaly októberben 600 ezer forintot fizetett ki az egyesület hitelkártyájával egy szombathelyi kaszinóban. A belső vizsgálat szerint nem történt szabálytalanság. Az érintett, aki visszafizette a pénzt, azt állítja: egyszerűen téves kártyahasználatról van szó.

Nagy Ildikó

"Ez Pintér HVSE elnök! A Haladás pénzén játékkaszinózik! Ha nem mond le, országos botrányt csinálunk az ügyből!" Ez a kézzel írt megjegyzés olvasható azon a bankszámlakivonat-másolaton, amely egy borítékban érkezett szerkesztőségünkbe.

A számlakivonatból megtudhatjuk, hogy tavaly október 27-én - egy átlagos csütörtöki napon - három tételben (200 ezer, 300 ezer, 100 ezer) összesen 600 ezer forintot fizettek ki a Haladás VSE hitelkártyájával egy szombathelyi kaszinóban.

A számlából kiderül továbbá, hogy e három trankzakciót követően az egyesület 7,5 millió forintos hitelkerete majdnem teljesen kimerült, hiszen 7 millió 247 ezer forintra rúgott a mínusz.

A bankszámlakivonatról elsőként a Haladás VSE ügyvezető elnökét, Pintér Zoltánt kérdeztük. Ő azt kérte, hogy mivel érintett az ügyben, kérdéseinket a munkáltatójának, a Haladás VSE elnökének, Kovács Elődnek tegyük fel.

Pintér Zoltán közben feltehetően meggondolta magát, másnap ugyanis telefonált, és elmesélte, mi történt. Pénteken azonban, miután elküldtük neki a nyilatkozatát, a következő választ küldte vissza:  "Ezen nyilatkozat megjelenéséhez nem járulok hozzá!! A nyilatkozatom a következő: téves kártya használat történt! Amikor szembesültem vele azonnal büntetőkamattal befizettem az eggyesület kasszájába. Köszönettel: Pintér Zoltán."

És hogy mi történt pontosan? Azt talán csak a kaszinó biztonsági kamerájának (ha van ilyen) felvételeiből tudhatnánk meg. Feltételezzük azonban, hogy Pintér Zoltán azon az éjszakán, finoman fogalmazva, nem volt színjózan.

Úgy tudjuk, Pintér Zoltán életében sok minden összejött. Problémái voltak, és a MÁV is bejelentette, hogy kivonul az egyesületből. Elképzelhető tehát, hogy ivott és mellényúlt. Talán több bankkártya is volt nála, és véletlenül a Haladás hitelkártyájával fizetett. És mert három a magyar igazság, tette mindezt (PIN-kódostul) háromszor. És hogy mire költötte a 600 ezret? Nem tudjuk.

Tovább kukacoskodunk: hogy lehet az, hogy nem vette észre a téves kártyahasználatot? Miért nem tűnt fel, hogy a  saját számlájáról (amelyről elméletileg fizetni akart) nem hiányzik a 600 ezer forint? Állítólag a malőrt csak november 14-én vette észre, akkor, amikor a számlakivonat megérkezett az egyesülethez.

Hogy az ő vagy a borítékot kibontó alkalmazott szeme kerekedett-e nagyobbra, nem tudjuk, azt viszont hallani, hogy Pintér másnap büntetőkamatokkal együtt befizette az összeget az egyesület számlájára.

Információink szerint Pintér állítja: az egyesületet nem érte kár, ő pedig tanult az esetből. (Úgy tudjuk, a jog éppen az ilyen eseteket minősíti sikkasztásnak.) Azt is hallani, hogy az egyesület hitelkártyája azóta az irodai széfben van elzárva.

Pintér Zoltán egyébként gyakorta hangoztatja, hogy tavaly májusi megválasztása óta rengeteget tett az egyesületért: a nyílt napokon diákok ezreit mozgatták meg, ezerre növelték a sportolók számát, a kézilabda, a futsal, a sakk  tekintetében is jelentős eredményeket értek el, fejlesztették az infrastruktúrát, és a labdarúgó-utánpótlásra is nagyon büszkék, akárcsak az eredményes sportolók emlékfalára.

Az egyesület elnökének, Kovács Elődnek írásban tettük fel kérdéseinket. Leginkább arra voltunk kíváncsiak,  milyen következménye lett az ügynek. Konkrétan: Pintér  munkáltatójaként tett-e feljelentést?

Kovács Előd  írásbeli válaszában az áll: ez év első hetében értesült az ügyről, a HVSE gazdasági osztályáról, más dolgokkal összefüggésben. Ezt követően azonnali belső vizsgálatot rendelt el - felügyelő bizottsági és elnökségi tagok részvételével. A vizsgálat elnöki utasításra a tavaly októberi kaszinóbeli malőrön túlmenően az egyesület gazdálkodására, a pénzügyi-számviteli előírások betartására is kiterjedt. "A vizsgálóbizottság 2012. január 12-én jelentését felém megtette, amelynek alapján a vizsgálatot január 17-én lezártam, annak eredményéről az egyesület elnökségét és Lazáry Viktor alpolgármester urat tájékoztattam. A lefolytatott vizsgálat sem a bankkártyahasználattal kapcsolatosan, sem az egyesület gazdálkodásával összefüggésben nem tárt fel szabálytalanságot! Az egyesületet a hivatkozott 600 ezer forint értékű tranzakciókkal kapcsolatosan semmilyen kár nem érte! Szeretném leszögezni, hogy téves kártyahasználat történt, ami jegyzőkönyvezve lett, az összeg az egyesület pénztárába másnap büntetőkamatokkal együtt befizetésre került. Állításomat  teljes körű könyvelési dokumentációval alá tudom támasztani, és bármikor fő támogatónk, Szombathely Megyei Jogú Város vezetése ésvagy felügyeleti szervünk vagy más hivatalos szerv rendelkezésére bocsátom," olvasható Kovács Előd válaszában. Az elnök egyébként a vizsgálat lezárása után a városházáról is kapott információt az esetről.

Az elnök szerint a névtelen támadás tudatosan lett felépítve és időzítve, tekintettel arra, hogy a szombathelyi közgyűlés a jövő héten tárgyalja a város költségvetését, amelyben várhatóan a kulturális és sportágazat lesz az, ahol a legnagyobb mértékben csökkenhetnek a támogatások. "Így a HVSE negatív színben való feltüntetéséről mások saját elképzeléseik szerint profitálhatnának. Az egyesület elnökeként elítélek és visszautasítok minden nemtelen támadást klubunk ellen!", áll levelében.

És ha már Kovács Előd is megemlítette, hogy az egyesület fő támogatója Szombathely önkormányzata, őket is megkérdeztük. (Előtte azért még felidéztük Pintér Zoltán szavait, aki ügyvezető-elnökké választása után azt nyilatkozta, hogy abszolút élvezi a HVSE fő támogatójának számító szombathelyi önkormányzat vezetésének bizalmát.)

Nos, úgy tűnik, a bizalom azóta is töretlen, az önkormányzat ugyanis egy rövid sajtóközleményben reagált megkeresésünkre, lehetőséget sem adva arra, hogy az illetékes városvezetőnek feltegyük kérdéseinket.

A közlemény szerint dr. Puskás Tivadar polgármester (is) névtelen levélben kapott egy számlakivonatot, amely szerint egy kaszinóban a HVSE hitelkártyájával fizettek. "Az információt továbbította a HVSE elnökének, s kérte, amennyiben indokolt, vizsgálják ki az ügyet. A város vezetése a továbbiakban nem kíván foglalkozni a történtekkel, azt az egyesület belügyének tekinti."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!