Az egyetemi tanévnyitón az elmúlt évtizedekre emlékeztek (képgalériával)

Szombathely - Idén ünneplik a felsőoktatás és a főiskola fennállásának ötvenedik évfordulóját. Szombat délelőtt a művelődési és sportházban a Nyugat-magyarországi Egyetem (NyME) és Savaria Egyetemi Központ (SEK) közös tanévnyitó ünnepségén az elmúlt fél évszadról emlékeztek a jelenlegi vezetők.

Bajdó Bettina

Az ünnepséget az idén 50 éves Berzsenyi Dániel Vegyeskar nyitotta meg, majd prof. dr. Faragó Sándor, a NyME rektora mondott köszöntőt. 
- Ebben az évben a magyar felsőfokú tanító- és óvodapedagógus képzés indításának ötven évfordulóját, valamint a szombathelyi felsőoktatás fél évszázaddal ezelőtti alapítását ünnepeljük - kezdte beszédét a rektor. -  Az ötven évvel ezelőtt végzettek hivatástudata ma is erőt ad számunkra, életútjuk pedig példa lehet mindannyiunknak. Az ilyen sorsformáló évfordulók rendkívül fontosak egy intézmény életében, mert az emlékezés önvizsgálatra késztet, jövőt formáló gondolatok megfogalmazására sarkall.  


A FOTÓKRA KATTINTVA TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!

A rektor szerint, aki megkérdőjelezi a tanítóképzés fontosságát, az a  jövőt teszi kétségessé. Hangsúlyozta, hogy a múlt értékei fontosak az intézmény számára, de azokból megélni nem lehet, csak meríteni belőlük.  
- A mai világban súlyos nehézségekkel küzdünk az élet minden területén, így a felsőoktatásban is így kezdjük a tanévet - mondta a vezető. - Ezek között a feltételek között kell eredményesen dolgoznunk. A mai világban egyre fokozódik az intézmények között, mind a forrásokért, mind pedig a hallgatókért. Mi büszkék lehetünk az elmúlt években elért sikereinkre. Az elmúlt három évben ugyanis 14 milliárd forintot költhettünk fejlesztésekre, s tanulóink száma alapján mára Magyarország hatodik legnagyobb egyetemévé váltunk.  Tíz karunkon idén 4400 hallgató kezdi meg tanulmányiat, Szombathelyre pedig 1447 elsőéves iratkozott be. 



A rektortól  prof. dr. Gadányi Károly, a SEK elnöke vette át a szót. Elsőként az egyetem múltjáról beszélt. Kitért az intézmény életében fontos szerepet játszó dátumokra, az oktatást  elindító  tanárokra, s az első hallgatókra is. 
- Ötven év a világ történetében nem nagy idő, de egy intézményében meghatározó időszak -  folytatta az elnök. - Ez az idő elegendő volt ahhoz, hogy bizonyítsunk azt, hogy képesek vagyunk alkotni, oktatni és  nevelni. Ez az ötven év 30 ezer diplomást adott a hazának, a magyar és egyetemes kultúrának. Nagy utat tettünk meg, s nem volt könnyű. Olcsón semmit sem adtak, mindenért keményen meg kellett küzdenünk. A tanítóképzés szilárd alapjaira lehetett és kellett építeni, az évek alatt újabb és újabb feladatokat kaptunk a társadalomtól. 



Az elnök szerint nemcsak a múltban voltak fontos feladatok, hanem idén is rengeteg a tennivaló: mesterszakokat szeretnénk indítani, dolgoznak a  doktori iskola alapításának előkészítésén, s szeretnék a nemzetközi kapcsolataikat is tartalmasabbá tenni. 

Prof. dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára is köszöntötte az elsőéveseket, s ismertette velük a tanítóképzés elmúlt ötven évét. Az ünnepségre meghívták az egykori hallgatókat is, akiknek nevében Horváth Rezsőné, nyugalmazott főiskolai adjunktus emlékezett a múltra.  



A beszédek után letették esküjüket az elsőéves hallgatók. 
Az ünnepség végén aranydiplomákat és kitüntetéseket adtak át.  


VN fotók: Benkő Sándor
A FOTÓKRA KATTINTVA TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!