Az emberek szerint az ország a rendszerváltás egyik nagy vesztese

Az Ipsos a 20. évforduló alkalmából készített felmérést a rendszerváltásról.

MTI

A cég tájékoztatása szerint 2009 augusztusában egy online kutatás keretei között nyolcszáz felnőtt lakos véleményét kérdezték meg a rendszerváltásról. A megkérdezettek köre nem, életkor, iskolai végzettség és a lakóhely településtípusa szerint megfelel a 18 éves és idősebb magyar lakosság összetételének. A felmérés célja elsősorban annak feltérképezése volt, hogy mit gondolnak ma, 20 évvel a rendszerváltás után az akkor és azóta történtekről a válaszadók, mit tartanak a rendszerváltás lényegének, és mennyiben érzik úgy, hogy teljesültek akkori elképzeléseik.

A megkérdezettek többsége szerint a rendszerváltás szükségszerű volt, de azt általában negatívan értékelték. Minden második válaszadó úgy érzi, ő vagy családja a változások vesztese, csak 14 százalék érzi magát nyertesnek. Hasonlóan kedvezőtlennek érzik a 20 évvel ezelőtti politikai-gazdasági változásokat az ország szempontjából: a megkérdezettek 56 százaléka szerint Magyarország veszített a rendszerváltással, csak 19 százalékuk látja úgy, hogy azzal az ország nyert.

A válaszok szerint a rendszerváltás abszolút vesztesének a nők, a mai 46-55 évesek és a 65 évesnél idősebb korosztály tagjai, részben az életkorral összefüggésben a nyugdíjasok, továbbá az Észak-Magyarországon élők tekinthetők. Körükben a magukat vesztesnek érzők aránya 54-68 százalék. A legnagyobb arányban az akkor még 18-25 éves, önálló felnőtt életük elején álló fiatalok tudtak élni a lehetőségekkel - állapította meg a kutatás.

Az emberek többsége, 52 százaléka úgy látja, hogy az országnak nem volt más esélye: a külpolitikai és gazdasági helyzet miatt teljesen szükségszerű volt a rendszerváltás, "már nem mehettek tovább a dolgok ugyanúgy, mint azelőtt". Tízből három megkérdezett szerint az aktuális helyzet ugyan elősegítette, de nem tette szükségszerűvé a rendszerváltást, alakulhatott volna másként is az életünk. A válaszadók 6 százaléka szerint viszont egyáltalán nem volt szükségszerű a rendszerváltás, az akkori pártállami vezetők és az ellenzék tevékenysége nélkül tovább tartott volna a szocializmus - olvasható az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!