Az erdészet 720 ezerért gyógyította a beteg mamutfenyőt

A Saághy István Erdészeti Információs Központ előtt álló hegyi mamutfenyőt a kiszáradás fenyeggette, de az erdészeti zrt. mindent megtesz a megmetéséért.

Greiner-Csapó Júlia

A hegyi mamutfenyő - latin nevén: Sequoidendron gigantteum - a Saághy István Erdészeti Információs Központ előtt áll, még Saághy Mihály ültette. A korát körülbelül százötven évesre becsülik.

- A fa az utóbbi tíz évben kezdett elszáradni - mondta Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató -, ezért kezdeményeztük állapotának felmérését. A száradásnak több lehetséges oka van: a forgalmas út, a benzingőz, az utak téli sózása, a nyári forró aszfalt, az éjszakai erősfényű közvilágítás. Tíz éve tizenöt méteres magasságban villamcsapás érte a fát, ezek mind hozzájárulnak a fenyő déli oldalának elszáradásához - magyarázta Bakó Csaba.

A fa nem fog kidőlni. A feltalajt kicserélték körülötte, és öntözőrendszert szereltek be. A sebeket kezelték a fán, megelőzve az elfertőződést. Mindez 720 ezer forintjába került az erdészeti társaságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!