Az irodalomtanítás innovációjáról a Bolyai iskolában

Lassítani a Titanic süllyedését: ez a célja Az irodalomtanítás innovációja-konferenciának. A NymE-SEK bölcsészkarán feltámasztott, ma is a tehetséggondozást szem előtt tartó Németh László Szakkollégium a Talentum-programnak köszönhetően szervezte meg a kétnapos konferenciát, amelynek a Bolyai gyakorló iskola ad helyet.

Ölbei Lívia

Ahogy Fűzfa Balázs irodalomtörténész a megnyitón utalt rá: amikor a konferencia előkészületei zajlottak, még nem tudhatták, hogy éppen ezen a héten bocsátják társadalmi vitára a nemzeti kerettantervet, amely - miközben  vitathatatlanul értéket képviselő műveket sorol - mintha még mindig nem számolna azzal, hogy az irodalomtanításban ma már világszerte a kommunikációs készségek fejlesztése, a szövegértésre koncentráló tanítás-nevelés került előtérbe, éppen a mindennapi életben való eligazodás megalapozása érdekében.

Vagyis az irodalom ma már inkább kulturális beszédmódként értelmeződik de arról, hogy milyen módszerekkel és eszközökkel lehet ebben a megközelítésben sikeresen tanítani, még mindig kevés szó esik. Az irodalomtanítás innovációja-konferencia éppen a megújulás útjait próbálja kifürkészni - ráadásul egy időszakban, amikor a humán szféra, a művészet, a kultúra egészében a háttérbe szorul, éppen a felsőoktatásban is.

Vagyis: csak azért irodalom, hiszen nélküle élni lehet ugyan, de nem érdemes. De talán nem is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!