Az új püspök vetett véget a burgenlandi miseháborúnak

Az osztrák plébános beszüntette nagy ünnepeken a katolikus magyar miséket Felsőőrön (Oberwart). A magyarok tiltakoztak ez ellen. Az új püspök jogosnak ítélte ezt, visszaállítja a régi rendet.

Némethy Mária

Másodrendű katolikusoknak érzik magukat a felsőőri magyar hívők, kiszorítva érzik magukat a templomból  - adtuk hírül márciusban.
 
Dr. Erich Seifner,  felsőőri (oberwarti) pap néhány hónappal korábban azt üzente a magyaroknak: nem tarthatnak többé magyar misét a nagyobb egyházi ünnepeken. A  magyar katolikusokat  korlátozó  intézkedést azért vezette be,   mert szerinte egységesnek kell lenniük a katolikusoknak Oberwartban, ezért együtt kell lenniük a nagy egyházi ünnepeken.   

Seifner plébános intézkedése nyomán megszűnt egy rendszeres összejövetelük is az ottani magyaroknak. Korábban ugyanis a templom mellett, a Kontaktzentrum egyik termében mise után összetoltak néhány asztalt, köré székeket húztak, s a maguk főzte neszkávé és sütemény elfogyasztása közben beszélgettek. Hihetetlen összetartó ereje volt ezeknek az alkalmaknak. Itt derült ki, miben tudnak segíteni egymásnak, kit kell látogatniuk, mert éppen beteg.

- A magyarok  úgy gondolták: demokráciában élve senki se parancsolja meg nekik, milyen nyelvű  misére járhatnak. Csak hitünket és kulturális örökségünket akarjuk megélni, és ehhez hozzátartozik, hogy magyar misén énekelhessük a gyönyörű, nagyon régi egyházi énekeinket  - nyilatkozta dr. Radics Éva.

A magyar hívők levelet is írtak Paul Iby kismartoni-eisenstadti püspöknek, de nem kaptak választ. Változást az ügyben az új püspök hozott, aki szeptember 25-én a magyar ügyek püspöki helynökévé nevezte ki Pál Lászlót, Lajtaszentgyörgy (St. Georgen am Leithagebirge) plébánosát.

A vikárius november 14-én mutatkozott be a magyar hívőknek Bécsben, s beszámolt arról, mit  sikerült elérnie a felsőőri miseháború ügyében: 1. Visszaállítják a magyar misét a nagy ünnepek közül karácsonykor, húsvétkor és pünkösdkor. (Úrnapján közös körmenet lesz az osztrákokkal). 

2. A magyarok újra használhatják a templom melletti közösségi termet, ahonnan az osztrák plébános egy éve kizárta őket.

- Mindezeket a püspök úr, dr. Seifner, az alsóőri magyar plébános jelenlétében pénteken írásba foglalják - közölte velünk dr. Radics Éva.


AZ ÚJ PÜSPÖK HORVÁT NEMZETISÉGŰ

Agidius Johann Zsifkovicsot szeptember 25-én szentelte püspökké Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek. Az új  kismartoni püspök beszédében a soknemzetiségű Burgenland híveit anyanyelvük és kultúrájuk megőrzésére buzdította.  XVI. Benedek pápa júliusban nevezte ki őt a Kismartoni Egyházmegye harmadik püspökévé. Zsifkovics 1963-ban született Németújváron (Güssing), horvát nemzetiségű családban. 1999 óta az Osztrák Püspöki Konferencia titkára volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!