Az urak figyelmébe: vasárnap a nők napja!

<b>VN</b> - Virágot a virágnak - a mondás nem véletlen, s nemzetközi nőnap még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy a legjobb érzelem közvetítő eszközünk mindenkor a virág.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Ha valaki egy számára igazán fontos személynek szeretne kedveskedni, jobban ajánlom a cserepes növényeket, hiszen azok tovább eltarthatók - magyarázta Tóth Gyöngyi virágkötőmester, akit a nőnapra gondolva a virágvásárlással és gondozással kapcsolatban kérdeztünk.

- Persze egy szál virággal, akár magában is kifejezhetjük, hogy gondoltunk valakire, de ha például azzal az óhajjal jönnek az ifjú lovagok, hogy olyan ajándékot szeretnének nőnapra, amivel szívük választottját le tudják venni a lábáról,  akkor többféle színes szépségből álló, a tavasz üdeségét sugározó csokrot ajánlok.

- Persze azért nem árt, ha szem előtt tartjuk a növény igényeit.

- Az évszak miatt egyre kapósabb a nárcisz, tulipán, jácint - fejtette ki szakértőnk. - Ezeknek a hagymás növényeknek nem jó, ha túl melegen tartjuk, ezért egyből vigyük egy hideg helyre, vagy ültessük ki őket. Érvényes a vágott növényekre is, hogy a meleg szobában pillanatok alatt elvirágoznak.

- Ennek elkerülésére milyen praktikákkal szolgál?

- Szálas tulipánunkat például éjjelre akár a hűtőbe is berakhatjuk, majd ha reggel kivesszük tegyünk jégkockát a vízébe - javasolta szakértőnk. - Így akár két hétig is elhúzhatjuk a tenyészidőt. Ezen kívül vásárlóimnak is mindig mondom, hogy tegyenek egy csepp hipót a vázába, hiszen ez gátolja a baktériumok elszaporodását, amelyektől a virág tönkremegy.

- És arra is kaphatunk választ, hogy miért is fontos ferdén vágni virágunk szárát?

- Itt veszi fel a tápanyagot, ezért előnyös, ha minél nagyobb ez a felület - hangzott a válasz, majd szakértőnk még hozzátette hogy vágott növényünknél a felvett víz éppen elég, tápsós oldat már fölösleges, hiszen ha jól van előállítva a virág, a vázában magától is teljesíti, amire hivatott. - A tápsós oldat cserepes növényekhez való, azoknál viszont én is javaslom. A szobanövényeknél egyébként nem tudnék olyan tanácsot adni, ami kivétel nélkül érvényes. Csak azt mondom, hogy vásárláskor mindig kérjük ki az eladó véleményét. A négy fő pont, amire rá kell kérdeznünk minden esetben: a növény víz- táplálék- fény- és levegő igénye. Ahogy egykor nekünk is tanították : ha ezek közül bármelyik kiesik, borul minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!