Baleset-megelőzés: Vágásra ítélték az út széli fákat

Körkép - Megyénkben eltűntek az utak mellől a balesetveszélyes fák. Az a program, mely 2002-ben indult, s arra hivatott, hogy a fák miatt ne legyen több tragédia, lassan a végéhez közeledik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az út menti fásítási program évtizedekkel ezelőtt két apropója volt - tudtuk meg Mészáros Bélától, a Magyar Közút Kht. megyei környezetvédelmi előadójától. A fák nagy részét a második világháború után ültették, egyrészt, hogy árnyékot adjanak, másrészt pedig termést. 

-  Abban az időben alig volt autó - folytatta a szakember -, így balesetet sem okoztak az út szélére telepített fák. Mára azonban megváltoztak a közlekedési szokások, s veszélyt jelentenek a sűrűn telepített egyedek. Naponta útjainkon átlagosan kétezer kamion és ugyanennyi személyautó halad át, s ha valaki lesodródik járművével az útról, nem tudja kikerülni a vastag fákat. Többször történt már hasonló tragédia, s általában a vétlen sofőr halt meg.

Mészáros Béla hozzátette: 2002-ben végigjárta a megye úthálózatát, s tervet készített arra vonatkozóan, hogy milyen ütemben kell kivágni a veszélyes fákat. A munka lassan a végéhez közeledik, s úgy tűnik, nem maradt balesetveszélyes szakasz a megyében.

-  A munkásokkal most Körmenden, a Hegyaljai úton vágjuk ki az elkorhadt nyár- és tölgyfákat - mondta az előadó. - Az összes fát vágásra ítéltük, s jól tettük, mert a legtöbb bár kívülről egészségesnek látszott, a belsejük lyukas volt. Nemrég baleset történt ezen a szakaszon, a nagy szél kettéhasította az egyik fát, mely egy arra haladó személyautó motorháztetejére esett. Az autóban utazók súlyosan megsérültek. Csak pár másodpercen múlott, hogy nem történt nagyobb tragédia. Mostanában egyre gyakoribbak az erős szélviharok, jobban oda kell figyelni lakott területen belül is az út menti fákra. Ez már az önkormányzatok dolga lenne, a belterületen lévő fák ugyanis hozzájuk tartoznak. Ilyen ügyekben csak ritkán keresnek meg bennünket. 

A szakember hangsúlyozta, hogy a fákat mindenütt pótolják, a legjobb megoldás az lenne, ha cserjékkel, bokrokkal telepíthetnék be az út szélét. A legtöbb helyen azonban ugyanolyan egyedeket ültetnek vissza. Ez sem megy mindig zavartalanul, ugyanis egyre többször fordul elő, hogy ellopják a kiültetett fákat. Legutóbb például Döröske és Molnaszecsőd között jártak a tolvajok, s száz fák vittek magukkal. Ezek újratelepítését pedig a közútnak kellett állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!