Balhé! A külföldiek visszakapták, a magyarok nem a jegy árát (frissítve)

Felháborodott karneválozókkal beszélgettünk és osztották meg történetüket, hogy szombaton este milyen kellemetlenségek érték őket az Információs standnál. Vasárnap délután a Savaria Történelmi Karnevál szervezői közleményt juttattak el portálunkhoz.

Vas Népe

A szervezők jól döntöttek, amikor szombaton késő délután jelezték, hogy a várható vihar miatt elmarad az este nyolc órára tervezett fáklyás felvonulás. A rendőrök hangszórón keresztül figyelmeztették a vendégeket, a tűzoltók is a helyszínen voltak, az eső elől több közeli közintézménybe is be lehetett húzódni. Szóval a probléma, nem a tájékoztatásnál volt, fejetlenség a Karneválinformációs bódénál alakult ki. 

"Délután öt után bemondták, hogy vihar közeledik. Ez eddig helyén is való, fő a biztonság. Hat óra előtt pedig már tényként közölték, hogy perceken belül szakad az eső, mert Gyöngyösfalura lecsapott a jégeső. Ezért nem tartják meg a 20:00-kor kezdődő fáklyás felvonulást" - mondja Kiss László.
 
Majd hozzáteszi. A tribünre szóló jegyre a következő van írva: "Amennyiben kedvezőtlen időjárás, vagy egyéb ok miatt nem rendezhető meg a felvonulás, a lelátójegyek érvényesek a 08.28-án 9.30-kor kezdődő előadásra, vagy indokolt esetben  visszaválthatók a Fő téri Információs pavilonban 08.27-én 20.00-22.00 óra között." (A dátum és időpont is fontos lesz a történetben.)
 
Ezután az információnál mondták, hogy 20.00-22.00 között a jegyeket vissza lehet váltani, ahogy azt a tiketten is olvashatjuk, de sietni kell, mert ha jön a vihar akkor előbb elkezdik a visszaváltást.
 
"Később az információs standban egy másik ügyintéző már nem volt hajlandó visszaadni a jegyek árát, botránnyá fajult a pavilonban dolgozó hölgy ügyintézése, se vidéki, se helyi lakos nem járt sikerrel. Viszont választ sem kapott senki sem, hogy miért nem, csak azt szajkózta a sok panaszosnak, hogy menjenek el az Aréna utcai irodába reklamálni, holott visszaváltásra a jegyen is a Főtéri Jegyinformáció van feltűntetve" - fűzte hozzá László.
 
A hölgy nagyon egyszerűen elintézte minden vidéki és helyi vendég problémáját: el kell jönni holnap délelőtt és meg lehet nézni a felvonulást. A vidéki vagy jöjjön vissza, vagy vegyen ki szállást plusz egy éjszakára. Az ügyintéző hölgy szájából még az is elhangzott, hogy kifizetik a plusz éjszakát.

Budapesti és kecskeméti vendégek is reklamáltak, de ők csak azt a választ kapták, hogy nincs ez a két város olyan messze, jöjjenek vissza vasárnap, vagy maradjanak még egy éjszakát.
 
"Egyre több feldühödött ember nem kapott választ a kérdéseire, várták, hogy mondjanak olyan indokot, amikor  visszajár a jegy ára. Nem tudtak ilyent mondani. Időközben a színpadon szereplő bemondó hölgy azt közölte, hogy visszaváltják a belépőt - tudom meg Máriától, aki Budapestről érkezett a Karneválra.
 
Később hirtelen előkerült jópár biztonsági őr, és elzárták a pavilont a reklamálók elől, akadályozták az ügyintézést. Jóllehet a vihar miatt csukták le elvileg az ablakokat, de az oldalsó ajtónál nyugodtan folytatódhatódott volna a reklamálók ügyintézése, már csak azért is, mert  22.00-óráig tart nyitva az információs pavilon, és ekkor (18.00 óra) még verőfényes napsütés volt. (A vihar 20.00 előtt pár perccel érte el Szombathelyt.)
 
"A biztonsági őrök illetéktelenül jártak el, mert semmilyen fizikai, vagy bármilyen fenyegető konfliktus nem volt, és csak hátrálták az ügyintézést. Ezen felül a biztonsági őröknek egy jegy-ár vitában nem lett volna joguk közbeszólniuk - ezt már Péter meséli, aki családjával Mezőberényből látogatott el Szombathelyre. 

A történetben az is lényeges dolog, hogy a vonattal jövők 50%-os kedvezményt kapnak, ha az információs pultnál lebélyegzik a jegyet. Többen kénytelenek voltak elmenni, mert nem voltak hajlandók lepecsételni a jegyeket, illetve pár látogató hosszas reklamáció, és várakozás után járt csak sikerrel. 
 
Egy kecskeméti fiatalember megjegyezte: " úgy látszik, hogy 1700 forint vissza nem térítése megér annyit, hogy többet ne jöjjek ide."
 
A helyszínre érkezett később Szommer Ildikó, a Savaria Történelmi Karnevál Igazgatója. Kérdezték, hogy mi az ő álláspontja. Azt mondta, hogy senki nem kapja vissza a jegyet, mert nem indokolt. Kérték, említsen egy példát, mi/mik lehetnek ilyen indokok. Konkrét választ nem kaptak.

Ugyanakkor azt elárulta, hogy egy bécsi társaság megkapta a jegyek árát, mert  vonatjeggyel tudták igazolni, hogy visszautaznak.

A Savaria Történelmi Karnevál hivatalos oldalán a vendégkönyvben többen jelzik felháborodásukat. Megemlítik, hogy egy olasz útlevéllel érkező nőnek egyből visszafizették a pénzt, de a magyarok nem.

"Ezek szerint ha Bécsből jövünk vonattal csupán 130km-ről akkor visszaadják a jegyek árát, de ha Budapestről, vagy Kecskemétről autóval akkor már nem jár vissza? - tette fel a kérdést egy feldühődött fiatalember.

Hozzáteszi, vagy az lehet, hogy a bécsieknek jogtalanul adták vissza a pénzt, vagy valóban igazuk van a reklamálóknak...
 
 

Közlemény

"A Savaria Történelmi Karnevál szabadtéri rendezvényként erősen ki van téve az időjárási körülményeknek. Sajnálatos módon az idei évben épp a szombat esti, programban rendkívül gazdag időszakot érintette a hidegfront-átvonulás, a vele járó szél és eső, melynek következtében a szabadtéri programokat 18.00 órától felfüggesztettük. A felvonulás „esőelőadását” az előre meghirdetetteknek megfelelően ma délelőtt 10.00 órától megtartottuk.

A lelátójegyeken szereplő információknak megfelelően azoknak a látogatóknak, akik igazolni tudták szombat esti távozásukat a városból - lakcímkártyával és érvényes vonatjeggyel, illetve szállásfoglalásuk felmutatásával - visszaadtuk a visszaváltani kívánt lelátójegyek árát. Ezen egyedi eseteket - melyek számossága tíz alattira tehető - a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány vezetősége bírálta el, és döntött az eset indokoltsága okán a visszafizetés mellett.

A Savaria Történelmi Karnevál az „esőelőadások” biztosításával lehetőséget teremt arra, hogy kedvezőtlen időjárás esetén is megtarthatók legyenek belépőjegyes rendezvényei, ily módon a jegyvásárlókat ne érje kár. A jegy megvásárlásával valamennyi látogató elfogadja a feltételeket, beleértve az esőelőadásra és a jegyek visszaváltására vonatkozó feltételeket is."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!