BBC-filmben szerepelnek a szombathelyi szimfonikusok

Tony Palmer filmrendező a BBC megrendelésére dolgozik Gustav Holst angol zeneszerző életét bemutató művészfilmen. Az alkotásban a szombathelyi zenekar is szerepel.

Peltzer Géza

A BBC tévétársaság megrendelésére új alkotását készíti Tony Palmer, aki korábban Lady Diana hercegnőről és Michael Jacksonról is forgatott már filmet. Legújabb alkotása Gustav Holst angol zeneszerző, zenepedagógus életét dolgozza fel. 

Szombathelyen a Savaria Szimfonikus Zenekar koncerttermében egy, a filmben mintegy húsz percet kitevő klipet forgatott a héten a zenekar közreműködésével. Az angol zeneszerző legismertebb műve, a Planéták a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában lesz majd látható-hallható a filmben.

A rendező-producer Vásáry Tamás karmester jó barátja, és kicsit félve utazott Magyarországra, hiszen először dolgozott magyar zenekarral  tudtuk meg Mérei Tamás igazgatótól. Ennek ellenére nagyon elégedett volt zenészeinkkel. A rendező százharmincadik filmjét készíti a BBC-nek, többségében zenei tárgyúakat. A mostani alkotás nem dokumentumfilm, hanem művészfilm, a forgatást négy napra tervezték, de három nap alatt végeztek vele, a hangfelvételre szánt idő pedig az eredetileg tervezett időnek felét vette csak igénybe.

Érdekesség, hogy először a hangot vették fel, majd a zenészek csak play-backeltek saját zenéjükre a filmfelvétel során. A zenekar a filmben körülbelül húsz percig látható-hallható, s mivel a darab a Savaria Szimfonikus Zenekar jelenlegi létszámánal több zenészt igényel, kisegítő zenészeket is kellett szerződtetniük.

A filmet jövő márciusban tűzi műsorára a BBC.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!