Betelt a kőszegi temető, új sírkertre lenne szükség

A jogszabályban megadott 65 százalékos temetési hely kihasználását már jóval meghaladták a Kőszeg temetőjében. Jövőre területet vásárol az önkormányzat az új sírkerthez.

Némethy Mária

Kőszegen két üzemelő temető van.

Az egyik a város nagyon szép, régi temetője a Temető utcában, amelyben több neves személy pihen. (Az egyik közülük Gottfried Lehmann porosz katonatiszt, a bécsújhelyi börtön parancsnoka, II. Rákóczi Ferenc szökésének kulcsembere, aki ezért az életével fizetett. 1705-ben a kurucok temették újra a kőszegi temetőben. A város  másik sírkertje Kőszegfalván található.
 
Mindkét temető tulajdonosa, fenntartója a város önkormányzata, üzemeltetője pedig a  furcsa nevet viselő Vas Megyei Önkormányzat Vagyonkezelő Kft. Kegyeleti Ágazat.

A kistérség tiszti főorvosa, dr. Stánitz Éva közegészségügyi szempontból kifogásolja, hogy a lakótelepek közé ékelődött temetők védőtávolsága nem mindenütt biztosított, hiszen a legkisebb távolság mindössze 5-10 méter.

A népegészségügyi ellenőrzés során megállapították, hogy a város régi, Temető utcai sírkertjében a ravatalozásra használt kápolna épületének állaga nagyon leromlott, a másik épületnél pedig csak külső ravatalozásra van lehetőség.

Észrevételeztük továbbá, hogy a temetőben a jogszabályban megállapított 65 százalékos temetési helykihasználását már jóval meghaladták, gyakorlatilag új sírhely kijelölésére nincs lehetőség, csak hamvak elhelyezése és rátemetés, megváltott kettős sírhelybe történő mellétemetkezés lehetséges - áll a tisztifőorvos jelentésében. 

A meglévő temető bővítése gyakorlatlag lehetetlen. Új temető létesítése szükséges. Hosszú évek óta szerepel ugyan a költségvetésben, eddig mégsem sikerült jelentősen előre lépni az új köztemető megvalósítása ügyében. Ennek kialakításáról már több alkalommal voltak tervegyeztetések tavaly. Jövőre változik a helyzet.  

A költségvetési tervben nagy hangsúlyt kapott, a fejlesztések között kiemelt helyen szerepel az új temető megépítése Kőszegen. Huber László polgármester korábban nyilatkozta lapunknak: "Az új temető céljára szükséges területet jövőre megvásároljuk."

A kőszegfalvi temetőben a ravatalozó szintén egy kápolna épülete. Ez külső ravatalozásra nem alkalmas, fedett előtere nincs. Tavaly kifestették, padozatát burkolták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!