Biztonságban a varangyok: terelőfalakkal óvják a kétéltűeket

Csaknem 159 millió forintos uniós támogatásból óvhatják meg a máriaújfalusi Hársas-tó térségében a telelőhelyükre vonuló barna varangyokat.

Bajdó Bettina

Egy sikeres pályázat segítségével valósulhatott meg a komplex élőhely-rekonstrukció, erről tartottak csütörtökön konferenciát az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságán. A projekt segítségével egy természetvédelmi problémát oldottak meg. 

Szentgotthárd-Máriaújfaluban a Hársas-tó menti közúton a gépkocsik tavasszal és ősszel tömegesen gázolták halálra a szaporodó-, illetve a  telelőhelyükre az úton keresztül vonuló barna varangyokat. Az állatok szaporodó helyként használják a  tavat, a telet pedig az erdőkben töltik.

A tó és az erdő között húzódó közúton való biztonságos átkelésüket  az igazgatóság munkatársai és önkéntes természetvédők segítették: kézi erővel, vödrökbe gyűjtve vitték át a békákat a túloldalra. A projekt végleges megoldást jelent a problémára, segítségével mintegy 1,5 kilométer hosszan kétéltű terelőfal épült az út két oldalán, ez  megakadályozza, hogy az állatok az úttestre jussanak.

A terelőfalakat az úttest alatt beépített, 12  kétéltű átjáró köti össze a védett állatok zavartalan mozgásának biztosítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!