Biztonságos játékok a szombathelyi óvodákban

Homokozó, hinta és libikóka - csak pár a legnépszerűbb óvodai udvari játékok közül. A szakemberek nagy figyelmet fordítanak arra, hogy gyermekeink minél biztonságosabb körülmények között játszhassanak. Balesetek ennek ellenére is történnek. A gyermekek azonban csak akkor használhatják a játékokat, ha tisztában vannak a szabályokkal.

Bajdó Bettina

A gyermekek megfelelő, egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, és sokat mozogjanak. Erre az egyik legjobb hely a játszótér, amely a társas érintkezés első helyszíne. A játszótéri eszközök használata azonban különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt. Megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak.

A szombathelyi óvodákban nagy figyelmet fordítanak a játszóterek biztonságára. A Margaréta óvodában éppen most újítják fel a játszóteret. Az egyik közműcég írt ki pályázatot a dolgozói részére - mondja Talabér Tiborné igazgató , ezen Balla Enikő édesanya segített nekünk elindulni. - Nyertünk is egymillió forintot a játszótér megújításához, s ehhez az önkormányzat még félmillió forintot tett hozzá. Így új játékok kerülhetnek az udvarra, s még a terepet is el tudjuk rendezni. Az óvoda udvara a mozgás színtere, a lényeg, hogy legyen tágas, esztétikus és biztonságos. Mi erre törekszünk. Be kell tartanunk  több előírást is, a játékoknak pedig uniós szabványnak kell megfelelniük. A játékaink egy része harminc évvel ezelőtt került ide, ezek is biztonságosak, de nem uniós norma szerint készültek. Lehetőségünk szerint ezeket felújítottuk, illetve le is cseréltük. Az új játékok horribilis összegbe kerülnek, ezért keressük a pályázati lehetőségeket. -

Az igazgató hozzáteszi, mindenki segít a munkában, az óvónők, a dadusok is ecsetet fognak a kezükbe, ha kell. A szülők sem restek, ők különféle játékokkal  kedveskednek a gyerekeknek. Megtudjuk azt is, hogy manapság a csúszda, a hinta, a libikóka a legnépszerűbb, azok a játékok, melyek a mozgás fejlődését segítik elő.

Kedvencek még az egyensúlyérzéket, a bátorságot és az ítélőképességet fejlesztő játékok. Az igazgató kiemeli még, minden szülőnek tudatában kell  lenni annak, hogy akkor is történhetnek balesetek, ha minden előírást betartanak. Az azonban biztos, hogy a gyerekeket csak akkor engedik a játékok közelébe, ha megtanulták betartani az előírásokat. 

Szigorú ellenőrzések

A közelmúltban zárult le a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) játszótereket célzó vizsgálata. Ennek tapasztalataiból kiindulva kezdeményezéssel éltek az óvodákat üzemeltető önkormányzatok felé. Ennek célja, hogy a  játszóterek megfelelő állapotáról, az esetleges szükséges intézkedések megtételéről tájékoztassák az érintetteket.

Az NFH ezzel szeretné megelőzni a baleseteket, amiket a nem korszerű és a szigorú műszaki szabályozásnak nem megfelelően kialakított játszótéri eszközök használata okozhat. Az NFH 2011. május 2. és július 1. között az üzletekben található játszótéri eszközöket ellenőrizte. A hatóság 58 kereskedelmi egységben összesen több mint kétezer hintát, csúszdát, kötélpályát, forgóhintát, mérleghintát ellenőrzött, és 389 esetben emelt kifogást.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!