Bokréta-ünnep az Opel Flex épülő gyárában

Tető alá került az Opel Flex gyárának otthont adó csarnok pénteken Szentgotthárdon. Az új projekt nyomán 800 új munkahely jön létre.

Kiss Tamás

Újabb fontos állomásához érkezett az Opel tavaly bejelentett motorgyári beruházása: tető alá került az a 30 ezer négyzetméteres üzemcsarnok, amely az új motorgyári termelő soroknak ad majd otthont. A gyárépületben a belső munkálatok folytatódnak.
 
Az építkezés (idén áprilisban elkezdett) első fázisának lezárásáról Szentgotthárdon az ilyenkor hagyományos Bokréta-ünnep keretében emlékeztek meg az Opel és a magyar kormány, illetve a beruházók képviselőienk, továbbá a helyi politikusok és más meghívott vendégek jelenlétében. Az ünnepségen Solt Tamás, az Opel Magyarország Kft. gyárigazgatójának rövid köszöntője után Volker Hoff, a német autógyár kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettese arra emlékeztetett, hogy a létrejövő új beruházással Szentgotthárd az Opel meghatározó motorgyártó központja lesz, az itt készülő új motorgeneráció pedig nemcsak a legkorszerűbb technológiákat vonultatja majd fel, hanem a legkorszerűbb, legrugalmasabb gyártási technológiák alkalmazásával is készül. Volker Hoff arra is kitért, hogy az új csarnok építése mellett a régi gyárépületben  folyik a korábbi autógyári terület felújítása, így összesen közel 61 ezer négyzetméter terület áll majd az új motorgyári projekt rendelkezésére. Az alelnök arra is kitért, hogy a  2012 végén induló motorgyár a tejes felfutás után évi félmillió motor előállítására lesz képes, s szavaiból az is kiderült, hogy az Opel 500 millió eurót invesztál Szentgotthárdon és nyolcszáz új munkahelyet teremt. (Mint elmondta, 100 új dolgozót, zömében mérnököt már fel is vettek.)

Az új flex (azaz rugalmas) motorgyárról elárulta, hogy annak üzemben három különböző motorcsalád készül majd közös gyártó berendezéseken, s a rugalmas gyártástechnológiának köszönhetően naprakészen tudják majd a piaci igényekhez igazítani a termelést. Volker Hoff a projekt helyszínének kiválasztásával kapcsolatosan aláhúzta, hogy a döntésnél fontos szempont volt a Magyarországon megtalálható jól képztett munakerő. Az alelnök végül az állami támogatásért, a környékbeliek ugyancsak pozitív hozzáállásáért, s a beruházásban résztvevő vállalatok munkájáért is köszönetet mondott.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány a jövőben is támogatja az Opel törekvéseit, hozzátéve: az autógyár példája jól mutatja, hogy a folyamatok újjászervezésével és kitartó munkával igenis legyőzhető a válság. Az államtitkár elmondása szerint a kormány most ugyanazt teszi, mint tette azt korábbi nehéz helyzetében az Opel, nevezetesen új (az ország esetben) gazdasági irányt szab, s következetes lépésekkel, szívós munkával halad a kitűzött céljai felé.

A beruházásban résztvevő vállalatok nevében Obernyik Béla felelős műszaki vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkák során sokszor több cég munkavállalói dolgoznak együtt kis helyen, s ez csak úgy működik, ha szorosan együttműködnek egymással. Gotthárdon ez így történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!