Borongós boros kilátások - túlkínálat a piacon, stagnál a fogyasztás

Megyei körkép - A jó termés, a stagnáló fogyasztás és a növekvő import miatt a túlkínálat jelei mutatkoznak a borpiacon. Vas megyében ennek a hatásai egyelőre még kevésbé érzékelhetőek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tavaly mintegy 3,5 millió hektoliter bort készítettek Magyarországon. Amihez a hivatalos adatok szerint 231 ezer hektolitert külföldi bor érkezett az országba. Ez a mennyiség azonban egyes források szerint ennek akár kétszerese is lehetett. 



A Vas megyei kis pincészetekben egyelőre nincsenek eladásra  váró,  jelentős mennyiségű készletek

Tavaly nyáron már több pincészet arra panaszkodott, hogy jelentős mennyiség maradt raktáron. Ehhez hozzájött a tavalyi jó termés, valamint a jelentős külföldi borbehozatal. Így a magyar borászok gondjai csak tovább szaporodtak. 

Előző évben  az exportált magyar bor és pezsgő mennyisége 640 ezer hektoliter volt. A hazai borforgalom mintegy 2,5 millió hektoliter, ezért a magyar borpiacon túlkínálat alakult ki. Erre a helyzetre az egri borvidéken már terméskorlátozással reagáltak a termelők. 

Vas megyében a kisebb borászatok a jellemzőek, ráadásul ezeknek is csak  egy része foglalkozik kereskedelmi értékesítéssel. A vasi borokból viszonylag  kis mennyiség  jut  csak a boltokba,  a  gazdák  a termésük jó részét a pincében értékesítik. A borturizmusban  érzékelhető fellendülés  miatt ezért  ebben a körben  kevésbé jelentkezik  borfelesleg. 

Miképpen  érinti a kialakult helyzet  az   egyik legnagyobb  vasi borászatot,  a vaskeresztesi Vino Eisenberget?  kérdeztük   Remport Norbert  kereskedelmi  vezetőtől.  

- Cégünk szinte kizárólag Vas megyében értékesít borokat. Megyén kívül csak Sopronban, a borvidék központjában vagyunk jelen. Nincsenek értékesítési gondjaink, termékeink  továbbra is keresettek mind az üzletekben, mind pedig az éttermekben. Tavaly ugyan 2007-hez képest, csökkent a termés mennyisége, ám a minőség ezt jól ellensúlyozta. 



Remport Norbert, az egyik legnagyobb vasi borászat, a vaskeresztesi Vino Eisenberg kereskedelmi vezetője a cég pincészetében

A  borászok szerint régen volt ilyen jó évjárat a Vas-hegyen. Tapasztalataink szerint nemcsak az idősebbek, de a fiatalok is kedvelik a borainkat, az utóbbi időben különösen a rosé vált népszerűvé, de egyre  keresettebbek a barrikolt kékfrankos boraink is. Az osztrák tulajdonos jó perspektívát lát  a magyar  piacban. Ezért  tovább növeltük a területet, kóstolóhelyiséget alakítottunk ki, s újabb  fejlesztéseket is tervezünk. Remélhetőleg  sikerül bekapcsolódnunk majd  abba a borútba, amely a Vas-hegy túloldalán  eredményesen működik emelte ki.

Völler László  szombathelyi vendéglős, bornagykereskedő viszont  már érzékeli a válság jeleit: Sajnos  s ez nem rajtam múlik  viszonylag kevés vasi bort forgalmazok. Így nem nagyon látok bele a vasi borászok pincéibe sem. Nem tudom,  vannak-e eladatlan készleteik,  azt azonban érzékelem, hogy a hazai borpiacon túlkínálat van, miközben a kereslet némileg csökken. 

Azok a vasi éttermek, amelyek üzleti partnereim, továbbra is megmaradtak, ám azt tapasztaltam, hogy kevesebbet visznek. Igaz, az elmúlt napokban volt egy kisebb fajta fellendülés a ballagás miatt, ám nem ez a jellemző. A túlkínálat miatt a borpiacon érzékelhető egy fajta árverseny, s vannak, akik  önköltségi ár alatt tudják  értékesíteni készleteik egy részét. 

Ez azért is gond, mert a magyar bor ára amúgy is nyomott, nincs megfelelő arányban a befektetett munkával, valamint az időjárás okozta kockázattal. A honi borkultúra az elmúlt időszakban jó irányba indult el, ám nagy kérdés, hogy a jelenlegi  válság nem okoz-e majd törést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!