Bővül a Vasfüggöny- múzeum Felsőcsatáron

Új tárolókkal, dokumentumokkal bővül, terebélyesedik az Európa-szerte egyedülálló Vasfüggöny magánmúzeum Felsőcsatáron.

Kozma Gábor

Goják Sándor  tulajdonos kis kápolnát is építene. Ahogy múlik az idő, úgy válik egyre fontosabbá az emlékezet.  A  vasfüggöny,  az ide köthető kor  történései soha nem évülnek el - mondja Goják Sándor, aki a  csatári hegyen kialakított, páratlan  szabadtéri múzeum  mindenese.   

Majthényi László megyei alelnök úrnak köszönhetően korábban volt egy kis támogatás, de amit itt lát,  azt mind a saját pénzemből, pontosabban nyugdíjamból építettem és tartom fenn - sóhajt a férfi.

Pedig a gyűjtemény támogatásra érdemes, mert országos és egyben európai unikum. Ezért  is kapott korábban  meghívást  Párizsba, ám Goják úr az uniós adminisztráció tengerében hónapok  múltán kis hallá lett. A végén elfaragták alóla a költségvetést, de  lefotózták múzeumát: így született meg a párizsi installáció, nélküle... A férfi nem kesereg, kemény fából faragták. Mint mondja, olyan a mai világ, mint  volt a határőrizet: a döntést egyedül kell meghoznod, akár az életedről is. 

Most éppen bővítek, új tárolókat építek, vagy már építettem- folytatja.  - Ide kerül majd az a rengeteg dokumentum, fotó, könyv, jegyzet, leírás, szerződés, amely a vasfüggönyhöz, a határ őrizetéhez köthető. Rengeteg  munka van a múzeummal, sokat segít a család, de nekik is megvan a maguk élete. S  mivel múlik az idő, el kell gondolkodnom  a jövőn. Szeretném rendezett formában tovább átadni majd mindazt, amit itt összegyűjtöttem - mondja. 

Goják úr  kis kápolnát  építene  Szent Sebestyén tiszteletére. A környező Hűség falvait  is propagálja a látogatók előtt, s tervezi egy könyv megjelentetését. Múzeuma fő  erénye a szakmaiság. Ami itt van, az  mind a volt valóság része: eredeti. Nagy érték ez a mai, bóvlizó világban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!