Bükhöz csatlakozik az ötvenegy lelkes falu

Közös önkormányzati hivatalt hoz létre 2013 január elsejétől Bük és Iklanberény. A döntés legfőbb oka az, hogy a körjegyzőséget, amelyhez a kis falu tartozott, kettészeli a tervezett járáshatár. Rövidesen a hasonló helyzetű Lócsnak is döntenie kell.

Varga Krisztina

Berényi Pál, Iklanberény polgármestere a büki képviselő-testület minapi ülésén terjesztette elő a helyi önkormányzat megkeresését: szeretnének az államigazgatási feladatok ellátása tekintetében a jövőben a büki önkormányzati hivatalhoz tartozni.

- Mindenképpen változtatnunk kell - magyarázza a mindössze 51 lelkes falu első embere. - Az eddigi körjegyzőségi központ, Sajtoskál ugyanis januártól a sárvári járáshoz fog tartozni, mi pedig a kőszegihez. Iklanberénynek két választási lehetősége van: vagy Csepreghez, vagy Bükhöz csatlakozik. Földrajzilag körülbelül azonos a távolság. A képviselő-testületünk jobban vonzódik Bükhöz. Tavaly több közösségi rendezvényen is szóba került már a csatlakozás ügye, amikor még nem tudtuk, hogy pontosan hol fognak húzódni a járáshatárok. A lakosság csaknem felét kitevő német és osztrák tulajdonosok is elmondták a véleményüket, s már akkor körvonalazódott, hogy ha kell, akkor Bük felé lépünk. Miután napvilágot látott a tervezett járási beosztás, közös körjegyzőségi ülés keretében úgy döntöttünk, hogy Bükhöz csatlakozunk.

A büki képviselő-testület egyhangúlag elfogadta Iklanberény megkeresését. Megkezdik az előkészületeket, és januártól már itt intézik Iklanberény önkormányzati teendőit. Mind a város, mind a kistelepülés vezetői szerencsésebbnek tartották volna, ha a járáshatárok a meglévő kistérségi felosztáshoz igazodnak, de ha már így alakult, legalább elébe mennek a dolgoknak, s nem várják meg, hogy a kormányhivatal vezetője jelölje ki a hovatartozásukat. 

Németh Sándor, Bük polgármestere hangsúlyozza: még mindig nem tudnak sokat sem az ellátandó államigazgatási feladatokról, sem az azokhoz biztosítandó állami támogatásról. Ennek ellenére örülnek Iklanberény csatlakozásának, hiszen ezáltal is több feladat megmarad a városban, nagyobb esély van a státuszok megőrzésére.
A hasonló cipőben járó Lócson is tartottak már ez ügyben közmeghallgatást, egyelőre azonban még nem döntöttek.

Horváth István polgármester úgy nyilatkozott: számukra Csepreg közlekedési szempontból előnyösebb lenne. A döntésükkel megvárják, amíg megérkezik a válasz a beadványra, melyben Bük kéri, hogy járási székhely lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!