Burgenland: Jelentősen csökkent a magyar bűnelkövetők száma

Burgenland tartományban az elmúlt 3 hónapban 48,4 százalékkal csökkent a magyarok által elkövetett bűncselekmények száma.

Kozma Gábor

Mint korábban hírül adtuk, egyes burgenlandi falvakban az ott élők szerint megugrott a külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma. Güssing és Rehnitz (Németújvár és Rohonc) több polgára elmondta, hogy az utóbbi hónapokban sok üzletet törtek fel, szavaikkal élve: megrendült a közbiztonság. Így helyeslik Niessl tartományfőnök  kissé kampányízű ígérvényét, miszerint még több katonát vezényeljenek a határra.

- Mindezt nem támasztják alá a közelmúlt statisztikai adatai - válaszolta kérdésünkre Takács Tibor, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója. - Az osztrák rendőrséggel évek óta kiváló kapcsolatokat ápolunk, együtt  járőrözünk, bűnügyi információkat cserélünk. -
     
A rendészeti igazgató a nemzetközi bűnügyi adatcsere révén cáfolta, illetve részben megerősítette a civil vélekedéseket. - Burgenland tartományban az előző év első három hónapjához képest 21,7 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt. Az osztrák fél előzetes várakozásával szemben pedig jóval nagyobb arányban, 38,6 százalékkal esett vissza az ismertté vált külföldi elkövetők száma. Összességében azt erősítik meg az adatok, hogy a tartományban az elmúlt 3 hónapban jelentősen, 48,4 százalékkal csökkent a magyar bűnelkövetők száma - hallottuk.
Megtudhattuk, hogy a jelzett időszakban jóval kevesebb gépkocsit törtek fel. Meglepő, de tény, hogy magyar állampolgárságú elkövetőket az osztrák rendőrség nem regisztrált. Ugyancsak nincs magyar, ha a  gépkocsi lopásokra figyelünk. De csökkent a betöréses lopások száma is, 34.8 százalékkal. Itt eddig 16 magyart kaptak el a korábbi 51 helyett, vagyis harmadával kevesebbet.

- A Vas Népében megjelent, konkrétan említett bűncselekményekkel kapcsolatban nemrég határtalálkozót tartottunk. Ezen osztrák részről részt vett a burgenlandi rendőrparancsnokság is. Megerősítették, hogy az elmúlt fél évben az azt megelőző időszakhoz képest valóban több betöréses lopás történt Güssingben és Rehnitz körzetében. Méghozzá rövid időn belül, s ez adhatott okot a kis lélekszámú települések lakóinak nyugtalanságára - folytatta a rendészeti igazgató. 

- Ugyanakkor cáfolnám, hogy a gazdasági válság miatt kialakult utazói bűnözés megbillentette volna a közbiztonságot a vasi-burgenlandi határszakaszon. Ezt sem az adatok, sem pedig az osztrák kollégák információi nem erősítik meg - hallottuk.

Takács Tibort erősítik osztrák kollégái is. Aminger biztonsági igazgató és Koch vezérőrnagy, tartományi rendőrparancsnok kijelentették: 2010 első három hónapjának bűnügyi mérlege kedvező.  A gépjárműlopás és a betöréses lopás jelentősen visszaesett, de kedvező a változás a bolti lopások esetében is. Itt sem próbálkoznak  már annyian, mint előtte.

Mint megtudtuk, a  vasi és az osztrák rendőrség jó kapcsolata a  kétoldalú tárgyalásokban éppen úgy megmutatkozik, mint a határmenti megyék szoros együttműködésében. Ez utóbbi témakörben tanácskozott nemrég Budapesten, a többi között, dr. Bencze József országos rendőr főkapitány, dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, dr. Halmosi Zsolt vasi rendőrfőkapitány, dandártábornok  és dr. Herbert Anderl közbiztonsági főigazgató. 

Megállapították, hogy a közös fellépés révén csökkent a vagyon elleni bűncselekmény, sikeres a határon átnyúló üldözés.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!