Burgenlandi választások: hűtlen kezelés miatt nyomoznak a szociáldemokrata tartományfőnök ellen

Nyilatkozatháború tört ki a burgenlandi pártok között, miután nem sokkal a tartományi választások előtt kiderült, hogy hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak Hans Niessl tartományfőnök ellen.

MTI

A szociáldemokrata (SPÖ) politikus ellen tavaly decemberben tettek feljelentést azzal a váddal, hogy a tartományi kasszából fizetett egy párthirdetésért. Az SPÖ-t egy keddi közleményük szerint "politikai indíttatású hadjáratra" emlékezteti a vizsgálat nyilvánosságra kerülésének időpontja.
   
A május 30-i választást jelzés értékűnek tartják abban a tekintetben, hogy véget ér-e az Osztrák Szociáldemokrata Párt választási kudarcainak sorozata. Bécs mellett Burgenland az SPÖ másik erőssége, egyúttal az egyetlen tartomány, ahol abszolút többsége van a szociáldemokratáknak.
   
A Profil című hetilap hétfői, előzetesen már a hét végén ismertetett cikke számolt be arról, hogy Wolfgang Rauternek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt politikusának, a Szabad Polgári Lista nevű burgenlandi tömörülés vezetőjének a feljelentése alapján nyomozást folytat az ügyészség Niessl ellen. Rauter szerint törvényt sértett a tartományfőnök azzal, hogy Burgenland költségvetéséből fedezték a tartományi tanács feloszlatását bejelentő újsághirdetéseket. Rauter szerint a tanács feloszlatása "a frakciók ügye", nem a tartományi kormányzaté.
   
Magát a választás kiírását is parázs viták övezték a tavasszal: az SPÖ minél korábbi időpont mellett kardoskodott, az ÖVP a minél későbbi dátum mellett volt.
   
A Polgári Lista mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek tartományi szervezete is támadta a napokban Niesslt. Az ÖVP - az országos politikában az SPÖ koalíciós partnere, a tartományi politikában azonban vetélytársa - azzal vádolta a pártot, hogy a tartományfőnök imázsának ápolására fordította az adókból befolyt pénzt. Az SPÖ szerint nem volt törvénysértő a hirdetés finanszírozása. A párt egy keddi közleményében úgy fogalmazott: "politikai indíttatású hadjáratra" emlékeztet, hogy a vizsgálat tényének nyilvánosságra kerülése egybeesett az ÖVP hétvégi kampánynyitójával.
   
Bár 2006 óta mindkét nagy osztrák párt, az ÖVP és az SPÖ támogatottsága egyaránt visszaesett, az utóbbi már évek óta rendre rosszul teljesít a helyi és az országos választásokon. A megfigyelők egy jelentős része egyenesen az SPÖ válságáról beszél azután, hogy a párt a tavaly júniusi európai parlamenti választásokon csak 23 százalékot ért el, hét százalékkal elmaradva az ÖVP-től. Időközben ismét 30 százalék közelébe tornázta fel magát az SPÖ támogatottsága, az elemzők pedig érdeklődve várják a májusi burgenlandi, a szeptemberi stájerországi és az októberi bécsi tartományi választásokat.

Pálfy M. Katalin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!