Cafe Frei: összebújós, beszélgetős Kávészínház Jordán Tamással

Osztatlan sikerrel debütált a Színházszerda: a Weöres Sándor Színház és a frissen megnyílt szombathelyi Cafe Frei közös sorozatában elsőként a színházigazgató Jordán Tamás kérdezte régi kollégáját, Németh Juditot.

Ölbei Lívia

 


A beszélgetés előtt rögtönzött sajtótájékoztatón a világjáró - mostanában éppen regényíróként színre lépő - újságíró, Frei Tamás arról váltott szót a világot jelentő deszkákon létező Jordán Tamással, hogy a kávéházi kultúra meg a színház milyen könnyen közös nevezőre hozhatók. A kulcs a testközelség és a közösségi élmény, amelynek beszerzésére manapság olyan kevés alkalom kínálkozik. De két helyszínt biztosan tudunk, ahol valódi közösségi élményben lehet részünk: az egyik a színház, a másik a kávéház. Színház és kávé: nem is tudjuk, hogy ennek a két egyszerű szónak milyen sokféle jelentése van. Mert ugye nem mindegy például, hogy a kávé honnan, melyik országból, milyen ültetvényről származik; a pörkölés, a válogatás, az ízesítés, az elkészítés módozatairól nem is beszélve. Van sokféle kávé  és van sokféle színház. Szombathelyen mindkettő iránt van érdeklődés: szerdán négy óra tájban már egy gombostűt is nehéz volna leejteni a Cafe Frei asztalai között, pedig ezek még csak a készülődés negyedórái. Öt óra előtt aztán a pódiumra cuccol a zenekar (a kávéház eleve számolt a kulturális jellegű programokkal); színészek ők is: Unger Tünde, Szabó Róbert Endre és Takács Dániel. És akkor még nem is tudjuk, hogy hamarosan milyen stílszerűen zárják majd le az első beszélgetős blokkot a Karády Katalin-sláger dallamai, hogy (...) a nagy szerelmek nem gyógyíthatók (...) Mert megint kiderül, hogy Kaposvár volt, van és lesz  ha máshol nem, az emlékezetben , hogy Kaposvár a csoda, amire mindig vágyni kell; és ami talán éppen most kel életre megint: Szombathelyen.


Jordán Tamás és Németh Judit beszélgetése maga is csodát művel: megszünteti a kávéház jótékony zsongását-zümmögését, a közönség csak rájuk figyel. Sőt, a kávéja mellett üldögélő minden egyes vendég azt érezheti, hogy ő maga is belül került valami bűvös körön: ott ül a lépcsőn Németh Judit mellett a kaposvári színházban, és issza a tapasztaltabb kolléga minden szavát. Jordán Tamás a lépcsőn üldögélve azt bizonygatja teljes átéléssel a fiatal kolleginának, hogy csak ő  és senki más  képes eljátszani a város legszebb gimnazista lányának szerepét Bereményi színdarabjában (A Werthert már megírták). Történik mindez nem sokkal azután, hogy Németh Juditot az osztályfőnöke (Szirtes Tamás) eltanácsolja a színművészeti főiskoláról; alkalmatlanság okán. Judit azt mondja, erről még soha, sehol nem beszélt. A legelső Színházszerda hallgatósága kapja meg ajándékba a történetet, amely nemcsak  a szintén nagy kávéházi életet élő  József Attila tüskés szelídgesztenye-lelkét villantja fel, hanem a színészlét-művészlét mélységeibe is bepillantást enged. Függöny fel, függöny le: Jordán Tamás jó ritmusban old és köt, az emlékezés hajója pedig lehorgonyoz a Spanyolországot is megjárt, legendás kaposvári Federico García Lorca-előadásnál: Lázár Kati rendezésében A Bernarda Alba házában Németh Judit játszotta a legkisebb lányt, Adelát; az anyát, Tamás Bernarda Albát pedig  Jordán Tamás. Aztán hajózunk tovább, mert hajózni muszáj.


Németh Judit most is megmutatja, hogy milyen fantasztikusan énekel; szó esik arról is, hogy ő Magyar Televízió hangja (ajánlók, felvezetők, tessék csak megfigyelni!). Az általános szombathelyi csoda része, hogy az egyik helyi rádiónak köszönhetően Judit napról napra a stúdióból küldheti Budapestre az aktuális szövegeket, amelyek rögzítésére a sürgető határidő sokszor tényleg nem hagy néhány percnél többet.

A kávézóban egy óra a kiszabott idő: úgy elröpül, hogy észre se vesszük. Ahogy két színész beszélget, nem beszélget úgy senki. Október 20-án 17 órától Németh Judit kérdezi  Bajomi Nagy Györgyöt. (Aztán Bajomi Nagy György Bálint Évát  és így tovább.) 

 
Frei Tamás néhány nappal ezelőtt regényíróként debütált. A megmentő című, mondjuk így: korszerű kalandregény sztorija a világjáró riporter tapasztalatain nyugszik: a nagy üldözések izgalmai mögött a globalizáció, az üzlet, a politika és a maffia kapcsolatai húzódnak; sőt, nem hiányzik a szerelmi szál sem. Sikergyanú forog fenn: az első néhány napban kb. 20 ezer példány fogyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!