Camilla és mostohafia, Vilmos herceg együtt ünneplik II. Erzsébet születésnapját (fotókkal, frissítve)

Nagy-Britannia - II. Erzsébet brit királynő 1926. április 21-én született, de a 17. század óta minden évben egy júniusi szombaton tartják a brit uralkodók hivatalos születésnapi ünnepségét.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Londonban hivatalosan megünnepelték a királynő születésnapját

Az égszínkék kosztümöt és hasonló kalapot viselő uralkodó - a lovas gárdisták vörös egyenruhájában és fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férjével, a 88 éves Fülöp edinburghi herceggel az oldalán - idén is magyar lovak húzta hintóban hajtatott végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához. 



II. ERZSÉBET brit királynő és férje, FÜLÖP edinburghi herceg nyitott hintón indul a londoni Buckingham-palotából az uralkodó hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlére (trooping the clour) a lovas testőrök londoni laktanyájához június 13-án 


CAMILLA, Cornwall hercegnője, Károly walesi herceg neje és VILMOS herceg  nyitott hintón indul a londoni Buckingham-palotából az uralkodó hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlére 


A királynő a St James's Park melletti laktanya nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta 1100 katonája tisztelgését.
    
A színpompás rendezvényt, a Trooping the Colourt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap a jelenlegi uralkodó esetében április 21. A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - több száz éves katonai szertartás, és már a XVIII. század óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége is. 
    
Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt. Az elgondolás ezúttal bevált: London népe szombaton langyos napsütésben köszönthette uralkodóját.
    
II. Erzsébet királynő 1986-ig hagyományosan lóháton tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azóta a királynő minden évben hintón hajtat végig a Mallon. 
    
A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.
    
Az idén az Ír Gárda - Irish Guards - első zászlóaljának jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatta a hadsereg főparancsnokának, vagyis az uralkodónak. Az alakulat részese volt a dél-iraki Bászra környékén vívott harcoknak a 2003-as invázió során.
    
Az idei királynői születésnap kitüntetettjei között van Nick Faldo, a golfsport élő legendája, valamint a 87 éves, máig aktív színész, Christopher Lee, más nagy szerepek mellett Drakula egykori megszemélyesítője, akiket a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt az uralkodó.



Fotók: MTI/EPA/Daniel Deme
Információ: MTI - Kertész Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!