Celldömölk: aromakamrákat és sóbarlangot alakítanak ki a gyógyfürdőben (3.)

VN - A celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő az első medencék átadása óta folyamatosan bővül. Az üzemeltetők nagy gondot fordítanak a fejlesztésekre és ügyelnek az ellátás minőségére is.Keressük Vas megye legkedveltebb fürdőhelyét.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A napokban versenyünk harmadik állomására, a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdőbe látogattunk el. Ezúttal is kíváncsiak voltunk a fürdőzők véleményére, ezért Celldömölkön is  20 emberrel töltettük ki a tíz kérdésből álló kérdőívünket. 

A válaszadók most is egytől ötig osztályozták egyebek közt a gyógyfürdő szolgáltatásait, a tisztaságot, a szálláshelyek minőségét és a szabadidős programokat. A gyógyfürdőt üzemeltető városgondnokság igazgatója, Bakó István kalauzolt el minket a Vulkán fürdő területén. 

Kemenesalja legnagyobb és legmodernebb termálfürdője a hazai gyógyfürdők között az egyik legfiatalabb, hiszen csak pár éve, 2005-ben adták át első medencéit. Az üzemeltetési jogot a celli városgondnokság kapta meg.

Városunkban az 1970-es években működött már egy fürdő. A szomszédos mesteri strand megnyitása után az önkormányzat úgy döntött, nem a celli, hanem a mesteri fürdőt támogatja. A városlakók sokáig csak nosztalgiázhattak. Szerettek volna egy saját, önálló strandot. Az első kezdeményezésünk nem járt sikerrel, de végül mégiscsak eleget tudtunk tenni a celliek kívánságának. Pályázatot adtunk be, s a Széchenyi tervnek köszönhetően, némi önrésszel hozzáláthattunk a munkához  nyilatkozta Celldömölk polgármestere Fehér László.

A megye keleti részén, a Ság hegy lábánál lévő fürdő egész évben, szép környezetben, számos szolgáltatással várja a gyógyulni, pihenni, vagy éppen sportolni vágyókat. Az 1200 méter mélységből nyert gyógyvíz mozgásszervi panaszok kezelésére alkalmas, ezért az ideérkező vendégek elsődleges célja a gyógyulás, ám egyre több, könnyed kikapcsolódásra vágyó fiatal és iskoláskorú gyermek is érkezik a fürdőbe.



A Vulkán fürdőben jelenleg nyolc medence áll a vendégek rendelkezésére

A gyógyfürdő három ütemben készült. Az első ütem maga az épület felállítása és egy gyermek csúszdamedence kialakítása volt. Második feladatként a két külső medence, valamint egy plusz kút, és egy új gépház létesítését jelölték meg az üzemeltetők. A harmadik ütemhez még várják a befektetőket.

Induláskor három medencével rendelkezett a fürdő. A büfét, valamint a szépségszalont a kezdetektől fogva vállalkozók üzemeltetik. Később egy szoláriummal is kiegészült a paletta, melyet szintén vállalkozó működtet. 2007 decemberében gyógyvízzé minősítették vizünket, majd másfél hónapon belül gyógyfürdővé a  fürdőnket, s a társadalombiztosító is szerződést kötött velünk. 

Ettől kezdve elindultak, s egyre bővültek a gyógykezeléseink. Mára már teljesen  akadálymentesítettük a fürdőt, ahol tavaly óta kiváló egészségügyi szakszemélyzet gondoskodik a beteg vendégeinkről. Széleskörű fürdőgyógyászati kezelésekkel  egyebek közt gyógyvizes medencefürdővel, kádfürdővel, súlyfürdővel, víz alatti vízsugármasszázzsal, gyógytornával, szénsavas kádfürdővel, iszapkezeléssel, orvosi gyógymasszázzsal  várjuk a gyógyulni vágyókat. 

A kezelésekhez szükséges eszközök beszerzése esetenként közel egy millió forintba került. Gyógyszolgáltatásaink mellett wellness programokkal is rendelkezünk, ilyen például az aroma kádfürdő vagy a kleopátrafürdő  mesélte az igazgató.



Gyógyvizes medence is található a fürdőben   Fotók: Szendi Péter

A beltéri medencetérben egy 25 méteres, hatsávos úszómedence, egy merülőmedencével rendelkező szauna, valamint egy 30 fokos tanmedence található, amiben szakemberek úszást is oktatnak a környék iskoláiból érkező gyermekeknek. Ezeken kívül a fürdő zárt udvarán egy gyógymedence is található. A szabadban szezonálisan a gyermek csúszdamedence, a pancsoló, valamint egy élménymedence működik, mely buzgárokkal, szökőkutakkal, örvénnyel és egyéb érdekes elemekkel teszi élvezetessé a fürdőzést. 

Az úszáson kívül egy kisebb sportpálya biztosít sportolási lehetőséget, ahol a fiatalok kedvükre strandröplabdázhatnak, kézilabdázhatnak, vagy éppen focizhatnak. A fürdőzésen és a sportolási lehetőségen kívül kulturális programokat is szervez a fürdő. A konferenciaterem konferenciáknak és kiállításoknak ad otthont. A gyógyfürdőben napközis táborokat is szerveznek. Kreatív foglalkozásokkal: fafaragókkal, origamisokkal, és bábelőadásokkal várják a gyermekeket.



Nagyon kedvelt a vendégek körében a szabadtéri medence

A fürdőbe történő beléptetés chipes órákkal történik. Ezek az órák vízállóak, így a beléjük épített chip fürdőzés közben nem megy tönkre. Minden vendég kap órát, melyre a számítógép segítségével töltik fel a kiválasztott szolgáltatást. Négyféle óra van: a piros a dolgozóké, a sárga a napijegyeseké, a kék a két órára érkezőké, a zöld a gyógyászati szárnyba érkező betegeké. 

Az óra csak bizonyos kapukat nyit vagy zár, így csak a feltöltött szolgáltatások helyszínére jutnak be a vendégek. A szekrények nyitása is ezzel történik. A fürdő medencéit, a bejáratokat, a pénztárat és a közösségi helyiségeket tizennégy kamera figyeli. A vezetőség a közeljövőben a kamerarendszer bővítését és fejlesztést tervezi.

Idén 15 millió forintot kaptunk különböző fejlesztésekre, így  két nyári pavilont építhettünk fel. Eddig a strand külső részén lakókocsiból, sátorból zajlott az árusítás. Most ez sokkal kulturáltabb lett. Nemrég alakult egy vizi sportegyesület, melynek tagjai a fürdőnkben edzenek, ezért úszómedencébe beépítettünk egy, az úszók időméréséhez szükséges forduló falat  számolt be az eddigi újításokról Bakó István.

Jelenleg az aromakamrákat és a sóbarlangot alakítjuk ki. Ezen kívül most teszteljük a sódézsát, mely a hazai közfürdők egyikében sem található meg. Egy hónapja zajlik a próba. Szerencsére nem tapasztaltunk problémát. A berendezést még nem vásároltuk meg, de a  beépítési terve már készen van. Folyamatosan tárgyalunk a külső befektetőkkel.  Szeretnénk egy új szálláshelyet létesíteni, mivel a város nem rendelkezik elég szállással. A város érdeke is, hogy egy szálloda építésével elinduljon a fejlődés  árulta el az igazgató.

Nyolc fürdőre, köztük a celldömölki  Vulkán fürdőre  is lehet majd szavazni az internetes portálunkon az utolsó fürdőhely bemutatásának napjától, így egy közönségdíjat is átadunk majd a legtöbb szavazatot elérő létesítménynek. A legkedveltebb fürdőhely pedig az lesz, amelyik a kérdőívek alapján vendégeitől a legmagasabb minősítést kapja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!