Civil együttműködés kerekasztal mellett

Közgyűlést tartott szerdán a Szombathelyi Civil Kerekasztal. Elhangzott többek között, hogy személyi ellentétek és az együttműködés hiánya veszélyeztetheti a hálózatot. Az elmúlt évről szóló beszámolóból kiderült, hogy a kerekasztal tagjai nagy gondot fordítottak a kapcsolatépítésre, más nagyvárosok tapasztalatainak hasznosítására. Jártak Egerben és Salgótarjánban, fogadták a békéscsabai és a kecskeméti civil kerekasztal vezetőségi tagjait.

Tersztyánszky Krisztina

Több sikeres pályázat segítette a civil kerekasztal munkáját. Az erre illetékes NCA kollégium támogatásával öt alkalomból álló képzést szerveztek azzal a céllal, hogy a szervezetek növelni tudják érdekérvényesítő képességüket. Az előadások az államigazgatás, az önkormányzatiság rendszerével foglalkoztak. Pályázat segítette az internetes megjelenést, az arculati elemek kialakítását.

A hogyan tovább kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a kapcsolatrendszer és a szervezettség segíti a hatékonyabb fellépést, a szervezetek összefogással megsokszorozhatják erejüket. Ennek ellenére az az utóbbi időszak tapasztalata, hogy a civil szektoron belül nőtt a bizalmatlanság és a megosztottság. A támogatások megszerzésében mindenki a másik versenytársa, ami nem erősíti az együttműködést. A verseny már-már a hálózat működését veszélyezteti.

Kőszegfalviné Pajor Klára elnök szerint a kerekasztalt hálózatfejlesztő tréninggel, projektszintű együttműködéssel ki kell mozdítani a holtpontról, növelni kell a szervezet létszámát. Erősíteni kell a párbeszédet az egyes szervezetekkel, melyből kiderülhet, hogy a hálózat haladási iránya a tagok érdekeit szolgálja-e, hogy megéri-e számukra a civil kerekasztal tagjának maradni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!