Cozma gyilkosság: két gyanúsítottat Ausztriában elfogtak

<b>Veszprém</b> - Marian Cozmát szóváltás után késelték meg az egyik veszprémi szórakozóhely előtt. Csapattársait, Zarko Sesumot és Ivan Pesicet súlyos sérülésekkel ápolják kórházban. Este a Veszprém Arénánál több ezren gyújtottak gyertyát. Éjjel két gyanúsítottat Ausztriában elfogtak, Sztojka Istvánt még keresik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egy neve elhallgatását kérő szemtanú tudni véli, a történet szombat délutánra nyúlik vissza, amikor  egy, a veszprémi éjszakában ismert alak összeverekedett egy  szerinte roma származású  személlyel. 

A leütött férfi mozgósította az ismerőseit,  s először a Patrióta lokálban keresték a bántalmazót. Itt keveredtek szóváltásba a kézilabdásokkal, mert állítólag a  banda fizetés nélkül akart távozni, s a játékosok csupán a pultos lány segítségére akartak sietni.

A tragédia híre vasárnap reggel futótűzként terjedt Veszprémben, s délelőtt tíz órakor több százan gyűltek össze a gyilkosság helyszínén. A szurkolók, a klub szimpatizánsai, vezetői, a város elöljárói a megemlékezés virágait helyezték el a helyszínen és több tucat mécsest gyújtottak.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere nyugalomra intette az egybegyűlteket. Kihangsúlyozta, senkit se vezéreljenek indulatai, mindenki igyekezzen megőrizni a hidegvérét, a rendőrség dolga kézre keríteni a tetteseket. Hozzátette: a város mindhárom bántalmazott sportoló családját támogatni kívánja. 

Dr. Hunyadfalvy Ákos, a klub társadalmi elnöke megrendüléssel  tudatta információit az eseményekről.  A játékosok Iváncsik Gergő kisfia születését ünnepelték. Semmi előzmény nem mutatott a tragédiára. 

Cozmát a szórakozóhely előtt szúrták szíven, s a segítségére siető társakat sem kímélték.  Pesicet hátulról vesén szúrták, Sesumot pedig fejbe rúgták.  Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc megyei kórház igazgatója elmondta, mindkét kézilabdás állapota súlyos, de stabil. 

A támadás három áldozata

 

Marian Cozmát meggyilkolták


I

Pesicset vesén szúrták



Zarko Sesumot fejbe rúgták 



Megrendült szurkolók, rajongók százai rótták le kegyeletüket az MKB Veszprém KC beállósa emléke előtt vasárnap a gyilkosság helyszínén Veszprémben a Patrióta lokál előtt  (Fotók: Gáspár Gábor)


Felbolydult a város


Az arccsonttörést szenvedett Sesumot a kórház baleseti osztályán ápolják, az orvosok véleménye szerint nem veszti el a látását. Arra a kérdésre, hogy a két kézilabdázó tudja-e majd folytatni a sportpályafutását, dr. Rácz Jenő, a kórház igazgatója egyelőre nem tudott egyértelmű választ adni, de hangsúlyozta: mindent megtesznek értük, amit csak a mai orvostudomány állása szerint lehet.  A délutáni órákban a két kézilabdázót meglátogatta az igazságügyi miniszter, illetve a Magyar Kézilabda szövetség főtitkára is. Mindenki azon van, hogy felépüljenek  nyilatkozta Rácz Jenő.

Gyenesei István miniszter bejelentette, az önkormányzati tárca gondoskodik az áldozatok családjának anyagi megsegítéséről.

Sírással küszködött Mocsai Lajos, az MKB Veszprém KC mesteredzője

Kora reggel kaptam hírt a tragédiáról. Mély megdöbbenéssel és iszonyatos fájdalommal vettem tudomásul, hogy mi történt. Azonnal telefonáltam a kórházba, ahol dr. Mahunka Zsolt, a csapat orvosa tájékoztatott. Sajnos Pesic egyik veséjét ki kellett venni, és Sesum is az intenzív osztályon fekszik, neki a koponyája sérült meg.



Két-háromezer elkeseredett ember gyűlt össze a Veszprém Aréna előtt vasárnap este, hogy lerója kegyeletét a vasárnap hajnalban meggyilkolt Marian Cozma emléke előtt. Érkeztek szurkolók Szegedről és Gyöngyösről is. A Magyar Gárda mintegy 50-60 tagja is sorfalat állt az áldozatokkal és családjukkal együtt érző szimpátiatüntetésen.

Tanúkutatást és adatgyűjtést végzett a rendőrség vasárnap Enyingen, tekintettel arra, hogy a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosság egyik gyanúsítottja, Sztojka Iván a Fejér megyei község lakója.

Az osztrák rendőrség feltartóztatott egy férfit, aki a hajnali veszprémi késelés egyik gyanúsítottja lehet - erősítette meg vasárnap este az MTI értesülését a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Egyikük Raffael Sándor, a másik pedig, az éjszaka szintén meggyanúsított N. Győző. Sztojka Ivánt mág keresik.

A Haladás és a Polaroid-Lami Véd Körmend is közleményben fejezi ki részvétét és felajánlja segítségét. 

Körmenden a Szentély Aréna bejárata mellett tegnap este megemlékezést tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!