Csaba utcai felüljáró: anyagi viták és per az építés előtt

Idén indul Szombathelyen a Csaba utca felüljáró építése. Az egymilliárdos beruházásnak nem mindenki örül: egy panzió tulajdonosa pert indított, egy családi ház áráról pedig nincs megegyezés. A tervek szerint a vasútvonal felújítása (és Csaba utcai felüljáró) 2011 végére készül el.

Angyal László

- Elmentem annak idején a lakossági fórumra, elmondtam, hogy az én házam a felüljáró útjába esik. Kérdeztem, mikor kapok másik házat helyette? A  polgármester azt felelte: nyugodjak meg, nem leszek hajléktalan. Azóta két árajánlatot kaptam a házra, egyiket se fogadtam el. A múlt héten azt írták: elkezdődött a kisajátítási eljárás. Azt hiszem érthető, hogy egyre nyugtalanabb vagyok! - mondja  Farkas Péter, aki a  Csaba utca 2. számú házban lakik.

A nyugdíjas férfi két felnőtt gyerekével, azok családjával él a sorompó melletti házban. A férfi özvegy, így három tulajdonosa van a mintegy 150 négyzetméteres ingatlannak. Először 16 millióra értékelték a házat, utána küldtek egy 19 milliós ajánlatot. - Kérdem én, ennyi pénzből hol kapunk olyan házat, ahol a három család elfér? -

A kérdés hamarosan választ kap: a múlt  héten érkezett a levél, melyben arról értesítik, hogy elkezdődött a kisajátítási eljárás.

Az utca másik oldalán, az Arany Sólyom panzió tulajdonosa viszont nem várja tétlenül, hogy elkezdődjön az építkezés: már egy éve pereskedik. Megtámadta a felüljáróra kiadott építési engedélyt, s kérte a bíróságot, függessze fel a jogerős határozatot.

A megyei bíróság elutasította az indítványt, a fellebbezést a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja majd. A per arról szól, hogy a tervek szerint a felüljáró támfala mellett lesz egy lekanyarodó sáv, amely panzió bejárata előtt megy el. Ezen az úton nem lehet megállni, miközben a panzió kapuját vagyonbiztonsági okból mindig zárva kelle tartani. Tehát az autóval érkező vendég csak szabálytalanul várakozhatna addig, amíg kinyitják a kaput.

Az is a per tárgya, hogy a közvetlenül az  ingatlan előtt megépülő felüljárón átmenő forgalom nagy környezeti károkat okozhat. A szakértőket már kirendelte a bíróság, a per májusban folytatódik.

A konfliktusokról kedden megkérdeztük a beruházó GYSEV-et is, s kérésüknek megfelelően elektronikus levélben tettük fel kérdéseinket. A vasúttársaság szóvivője szerdán arról értesítette szerkesztőségünket, hogy az ügy bonyolultsága miatt csak csütörtökre készülnek el a részletes válaszlevéllel.

Konzultáltunk egy jogi szakértővel, aki elmondta: a kisajátítási eljárások a közigazgatási hivatalok hatáskörébe tartoznak. A Sopron-Szombathely vasúti projekt kiemelt beruházás, az ügyintés határideje 22 munkanap, de ebbe nem számít bele az az idő, amíg a szakértő elkészíti szakvéleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!