Csak ígéret van, támogatás nincs

A fürdők és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az elmúlt év végén megegyeztek az közfinanszírozás alapjául szolgáló új árakról, az emelt támogatást azóta sem kapták meg.

Erős D. Zoltán

Tavaly december 18-án írták alá a gyógykezeléseket végző fürdők, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt a megállapodást, amely rögzíti az új közfinanszírozás alapját képező árakat, valamint a tb-támogatások mértékét.

Januárban a Magyar Fürdőszövetség elnöke, a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója  dr. Németh István  levélben kérte dr. Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy a tárcaközi egyeztetések lebonyolítása után a lehető legrövidebb időn belül helyezze hatályba a megállapodást. Erre  dr. Vojnik Mária  reményt keltő biztatást adott, ám intézkedés nem történt. Ezért az elnök június elején újabb levéllel fordult   szaktárca, s felhívta a figyelmét arra, hogy letelik a hat hónap, amely rendelkezésre áll a kialakított árak és  támogatási mértékek kihirdetésére.

Dr. Székely Tamás válaszlevelében kifejtette: bennük megvolt a szándék a kihirdetésre, ám szembesülniük kellett a gazdasági válság hatásával. Több területen folytatnak takarékossági intézkedéseket megalapozó revíziót, ezek közé tartoznak a gyógyászati ellátások. Ezek lezárását követően történhet meg az új árak kihirdetése. Ezt a választ még júliusban adta a miniszter, ám az új árak alkalmazására azóta sincs lehetőség.

Ugyanakkor a 2010 évi költségvetés tervezete szerint 6,1 milliárd forintról 4,6 milliárd forintra csökken a gyógykezelések támogatására szolgáló keret. Azaz: nem hogy nem emelkedik a kialkudott 15 százalékkal a fürdőkezelések támogatása, hanem 25 százalékkal csökken az erre szánt forrás.

Dr. Németh István szerint ennek nem csak a fürdők, hanem a külföldi vendégek számára sincs jó üzenete. Ugyanis azt sugallja, hogy az OEP azért csökkenti a támogatást, mert nincs meggyőződve a fürdőkezelések hatékonyságáról. Pedig nem erről van szó, amit mutat az is, hogy a fürdőfejlesztéseket viszont támogatja a kormányzat. A fürdők számára azért okoz nehézségeket, hogy még nem léptek életbe a tavaly kialkudott árak, mivel ezek még így is még az önköltség alatt maradtak volna.
Nem beszélve arról, hogy ennek is csak egy részét nyújtja támogatásként az OEP, a többit a kezeléseket egyre nagyobb mértékben az igénybevevőknek kell fizetnie. Ez azért gond, hiszen az ezekre rászoruló mintegy egymillió magyar között sokan vannak, akiknek erre már nem telik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!