Csak várni, várni és várni - Műtét előtt álló betegek a listán

Szombathely - Másfélszer annyi beteg van a várólistákon, mint tavaly ilyenkor. Várólistákra általában halasztható műtétek kerülnek, ezeken tudnak spórolni a kórházak.

Bajdó Bettina


Térdprotézis-beültetésre a Markusovszky kórházban 526 napot kellett várni júniusban

A nem sürgős beavatkozásokra várakozó betegek több mint 59 százalékát  továbbra is nyolc  héten belül el tudták látni a magyar kórházak - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) napvilágra hozott adataiból. A tipikusan hosszú várakozási idővel jellemezhető ortopédiai protézis-beültetések közül a csípőprotézisre várakozókról 28 intézmény küldött júniusban adatot a felügyeletnek. Ezek közül 11 helyen növekedett a várólista, de az előző hónaphoz képest  nyolc intézményben csökkent a csípőprotézis műtétre várakozás. Legnagyobb mértékben a Markusovszky kórházban csökkent a lista  öt hónappal, azonban még így meghaladja a két évet  az előjegyzés hossza. Az intézmények közül a Markusovszkyban van az ország második leghosszabb várakozási listája, de a régióban a győri kórházban is sokat, 616 napot kell várni a beavatkozásra. 

- Térdprotézis-beültetésre a Markusovszky kórházban 526 napot kellett várni júniusban  - olvasható az összesítésben. A régióban ezt a listát a Petz Aladár kórház vezeti. Ott 1390 napot kell aludniuk a betegeknek a műtétig,  Zala megyében pedig 500 nap szerepel a várólistán. Hosszú még az előjegyzés a szürkehályog műtéteknél is, Szombathelyen erre a beavatkozásra 185 napot, Győrben 163 napot, Zalaegerszegen pedig 20 napot kellett várni.


30/40/60/90 nap

Az EBF felmérte azt is, hogy milyen várakozási időkkel kellett szembesülniük a pácienseknek a járóbeteg-ellátásban.  Markusovszky kórház szakrendelésein, csakúgy mint az ország más rendelőiben  is jelentős a várakozási idő az allergológia és a klinikai immunológián  (60 nap), az általános kardiológián (30  nap), az általános sebészeten (40 nap), az endokrinológián (60 nap) és a gyermekneurológián (90 nap).

A korábbi időszakokhoz hasonlóan továbbra is a fogszabályzásra várók kénytelenek átlagosan a leghosszabb ideig várni az ellátásra, ennek az az oka, hogy a Nyugat-dunántúli régió két kórházának években mérhető a várakozási ideje. Szombathelyen 910 napot kell várniuk a betegeknek.

Június óta sokat változtak a várólisták negatív irányban, ugyanis az általános  pénzhiány miatt a Markusovszky kórházban is kénytelenek voltak műtéteket elhalasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!