Csaknem két hónapra lezárják a Széll Kálmán utcát

Szombathely - Csütörtöktől várhatóan szeptember 30-áig szennyvízcsatorna-rekonstrukciós munkák miatt lezárják a Széll Kálmán utca egy szakaszát. De akkor hogyan lehet eljutni a belvárosból a vasútállomásra?

Vas Népe

- 488 méter hosszúságban mintegy négy-öt méterrel a föld alatt a Széll Kálmán utca kellős közepén fut végig egy négyszáz milliméteres szennyvízvezeték. A betonból készült vezeték több évtizede lát el szolgálatot az út alatt, s mára igencsak elhasználódott - mondja Hompasz Gyula, a Vasivíz Zrt. fejlesztési főmérnöke. Az elmúlt évtizedekben a szállított víz és az abban képződő gázok, fő-leg a kén-hidrogén tönkretette a vezeték betonszerkezetét. A közelmúltban ennek tudatában végeztek kamerás felmérést az adott csatornaszakaszon a zrt. munkatársai, s kiderült, a csatorna több helyen szétmállott.

- Ennek több veszélye is van - magyarázza Hompasz Gyula. A környezetszennyezés mellett gondot okozhat az is, hogy a csatornából kifolyó szennyvíz alámossa az utat, amely így beszakadhat. Ezt megelőzendő döntött a Vasivíz Zrt. a vezeték cseréje mellett. Hompasz Gyula hozzátette, nem csupán a zrt.-nek, hanem az itt lakóknak is érdeke a vezeték rendbetétele, hiszen ezzel a későbbi nagyobb problémákat is megelőzik. A fejlesztési főmérnök kiemelte: az említett időszakban a Széll Kálmán utcát a Vörösmarty Mihály utcától (vagyis az 56-osok terétől) egészen az Éhen Gyula térig zárják le. A kivitelező vállalat munkatársai a rekonstrukció ideje alatt rendszeresen egyeztetnek majd a Széll Kálmán utcai lakókkal, üzlettulajdonosokkal, s igyekszenek számukra megkönnyíteni ezt az időszakot. 


 
Hetekre megnehezedik a közlekedés a vasútállomás környékén Fotó: Szendi Péter

Hompasz Gyula hozzátette: míg a Welther Károly utca ebben az időszakban tulajdonképpen zsákutcává válik, addig a Nádasdy Ferenc utcát csupán egy hosszabb hétvégére kell majd nélkülözniük a közlekedőknek. Ezt a szakaszt csak akkor zárják le a forgalom elől, amikor a Széll Kálmán és a Nádasdy utca kereszteződésében dolgoznak. Ezt követően kazánlemezeket helyeznek majd el az útfelületen, s így a Nádasdy utcán újra elindulhat a forgalom.

- Mivel a kivitelezési munkák szakaszosan zajlanak, úgy tervezzük, hogy amint a Welther Károly utcáig elkészülünk, azt a szakaszt megnyitjuk a forgalom előtt, így egy kis egérutat nyerhetnek a közlekedők - tette hozzá.

A kivitelező vállalatnak óriási földmunkát kell elvégeznie, hiszen öt méter mélyen és két méter szélesen ki kell bontania az úttestet. Ennek ellenére igyekeznek a munkákat minél előbb befejezni, ám a munkákat az időjárás mellett az is befolyásolhatja, hogy ezen a szakaszon római kori leletek is előkerülhetnek. Hompasz Gyula hozzátette: mivel a területen már több alkalommal végeztek földmunkákat, bíznak benne, hogy új sírokra nem bukkannak a rekonstrukció során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!