2011.01.26. 16:32
Csillagok, csillagok: egységes európai szállodai besorolás
Magyarországon a szállodák osztályba sorolása az elmúlt időszakban önértékelés alapján történt. Ez megváltozik, miután hét országban, köztük hazánkban is bevezetik az egységes európai szállodabesorolási rendszert. Ami azt eredményezi, hogy a magyar szállodákban is azokat a feltételeket kell teljesíteni, mint a rendszerhez csatlakozó többi országban.
Az utazók nagy része szállodában száll meg, s szobafoglalását igényeinek megfelelően végzi. A tapasztalt utazók szállodájuk kiválasztásánál arra is figyel, hogy a különféle szállodák milyen minőséget képviselnek. A szálloda minőségét alapvetően maga az épület, az építés során felhasznált anyagok minősége, a szobák mérete, berendezése, a szolgáltató helyek választéka, felszereltsége, valamint a hotel működtetésé, üzemeltetése határozza meg. Ez utóbbinak fontos eleme a szakképzett személyzet, az udvarias viselkedés.
Ez foglalta egységes rendszerbe az Európai Unió szálloda és vendéglátó szövetségeinek ernyő szervezete, HOTREC a szállodai minősítési rendszer kidolgozásával. A megvalósításra Cseh, a Holland, a Német, a Magyar, az Osztrák, a Svájci és a Svéd Szállodaszövetség megalapította a Hotelstars Union-t, amely az EU 7 tagországában mintegy mintegy 17 ezer szálloda kategorizálását végzi el. Körképünkben arra kerestük a választ, a vasi szakemberek miként vélekednek a rendszer bevezetéséről.
- Idehaza is annyiféle besorolás volt, hogy indokolttá vált ennek az egységesítése - véli Katz Péter, a Danubius Health Spa Resort Sárvár és Danubius Health Spa Resort Bük igazgatója. Az meg külön előny, hogy ez összhangban van az európai rendszerrel. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a külföldi vendégek már a szállásfoglalásnál egyértelműen tudják, hogy az adott magyarországi szállodában is ugyanolyan feltételekre számíthat, mint például az ugyanilyen kategóriás svájciban. Ez ad külön jelentőséget az új besorolásnak, amelynek minden magyar szállodánál az év végéig meg kell történnie. Az önrevízió alapján elmondható, hogy a sárvári és büki szállodák is megfelelnek majd az új négycsillagos követelményeknek.
A minőség jelentőségét hangsúlyozta Egresits Georgina, a büki Hotel Caramell marketing vezetője is. Különösen a külföldi vendégek értékelik azt, ha az adott kategórián belül egy szálloda igyekszik minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtani. Tavaly ennek eredményeként megkapták a Turizmus Minőségi Díjat. Azt nehéz megállapítani, hogy ennek okán mennyi vendég érkezik majd a hotelba.
A marketing igazgató elmondta, hogy az új besorolással igyekeznek az eddig elért színvonalat megőrizni, mivel ez növeli a bizalmat a szálloda iránt.
A minőségi szolgáltatások irányába való elmozdulásként értékelte Kiss Sándor, a Vas Megyei Kereskedelmi Kamara főtitkára az egységes európai minősítési rendszer bevezetését. A pozitívumok mellett azonban ennek vannak veszélyei is, főleg az alacsonyabb kategóriás szállodák esetén. Ezeknek ugyanis rendszerint fejleszteni kellene, amelyhez azonban a legritkább esetben állnak rendelkezésre források.
Leminősítés esetén pedig csökkenhet a vendégek bizalma, ami azt is eredményezheti, hogy az alacsonyabb kategóriákban jelentősen csökkenhet a szálláshelyek száma. A főtitkár azt sem tartja szerencsésnek, hogy a minősítési folyamatban nem számolnak a kamara közreműködésével. Ez pedig egy folyamatos helyi kontrollt jelenthetne a minősítési rendszerben.
A szállodai tapasztalatokkal is rendelkező Kovács Ferenc vasi országgyűlési képviselő az egységes európai szállodai minősítés kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az új rendszerben bizonyos fokig hátrányba kerülhetnek azok a szállodák, amelyek műemléki épületben működnek. Itt ugyanis behatároltak a lehetőségek a csillagszámoknál meghatározott feltételek teljesítéséhez.
Így előfordulhat, hogy például lift hiányában egy kategóriával kisebb besorolást kaphat egy szálloda annál, mint amit szolgáltatásai alapján megérdemelne. Ezt bizonyos fokig azonban ellensúlyozhatja, hogy az ilyen szállodáknak rendszerint kialakult vendégköre van, akik nem csak a csillagok alapján választanak szállodát, hanem részleteiben tájékozódnak a szálloda által nyújtott szolgáltatásokról is.
Régi szállodák új feltételekkel
A besorolási renden változtatni kell, véli a Claudius Hotel igazgatója, akik szerint azonban az egységes európai rendszer bevezetésére nem vagyunk eléggé felkészültek.
- Az eddigi besorolási rendszer megváltoztatásával egyetértünk, mivel ez önbevalláson alapult, amelynek a megalapozottságát senki nem ellenőrizte - fogalmazta meg Bella Ernő, a Claudius Hotel igazgatója. Az azonban kérdés, hogy az új minősítési rendszer bevezetésére mennyire vannak felkészülve a magyarországi szállodák, csakúgy az értékelést végzők. A Hotel Claudius már regisztrált a minősítésre, ám hogy ez hogyan és mikor történik meg, egyelőre nem lehet tudni.
Bella Ernő szerint kissé túlzott az a díj is, amit a besorolásért felszámítanak. Az új feltételrendszert maguk is végignézték, s megállapították, hogy ennek teljesítése érdekében néhány területen fejlesztésre is szükség lehet.
Csak az a kérdés, hogy az amúgyis nehéz helyzetben lévő szállodák tudják-e, s ha igen, akkor miből finanszírozni. Az igazi az lenne, ha az új besorolás megvalósításához pályázati források is kapcsolódnának. Az ugyanis aligha venné jól ki magát, ha egy-egy szálloda kénytelen lenne csökkenteni a csillagok számát. Ez ugyanis elbizonytalanítaná a vendégeket.
Ezen túlmenően még a szakma összefogására is szükség lenne annak érdekében, hogy magyar szállodák kilábaljanak a mostani nehéz helyzetükből - tette hozzá Bella Ernő.