Csokinyuszik a fűben - Húsvéthétfői programok a múzeumfaluban

Húsvéthétfőn, április 9-én, sok programmal köszöntik a tavaszt a Vasi Múzeumfaluban, amely aznap 10-től 18 óráig lesz nyitva.

Merklin Tímea

A Húsvéthétfő ünnepe reggel a szokásos "nagy nyuszikereséssel" indul; a játék során fűben megbúvó csokifülesekkel gazdagodhatnak az ügyesek.

A nap folyamán a színpadi programok mellett számos érdekességet kínálnak a családok számára. A tojásfestés, írókázás, tojáskarcolás, batikolás már 11 órától kipróbálható a népművészek által vezetett kézműves foglalkoztatókban, de húsvét lévén nyuszikat is simogathatnak az érdeklődők.

Ott lesz  Tamásné Geröly Mária Népi Iparművész is Gyöngyösfaluból, aki a lukácsházi óvodában már az ötéveseket is tanítja írókázni. Azt meséli, ezeknek a pici gyerekeknek az is örömet okoz, ha egyáltalán fog a viaszos íróka a tojásra. Hosszan és boldogan lehet bíbelődni vele.

Hétfőn a múzeumfaluban ő is - amint népművész társai is - felnőtteket, gyerekeket, bárkit beavatnak a szép hímestojás készítésének titkaiba. Aki nem akar ott helyben munkába fogni, konzultálni is lehet: tanácsokat kérni a különböző technikák jobb minőségű kivitelezéséhez, mintákat lejegyezni, és otthon gyakorolni, vagyis továbbörökíteni a "csillagost", a "koszorúst", a "pillangóst"...

A színpadon délután kezdődnek a  programok.  14.30-tól tavaszi népdalcsokrot énekel a  Rutafa énekegyüttes.  15 órától a  dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola tart  néptáncbemutatót  a Boglya együttes kíséretében. A Mesebolt Bábszínház  16 órától mutatja be  Paul Maar: Hoppláda című előadását.  17 órától megint a  dr. Pesovár Ernő AMI csoportja lép fel a Boglya zenekarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!